ANNONS

Legionellautbrottet kan leda till ändring av lagen

Legionellautbrott i Kista
Lagen kan ändras efter legionellautbrottet som kostade fyra människor livet.
Efter att Mitt i avslöjat att legionella spreds från ett kyltorn i Kista och orsakade fyra människors död lyftes frågan till regeringen.
Nu utreds en eventuell lagändring som kan leda till att det blir anmälningsplit för kyltorn.
ANNONS

Mitt i:s granskning avslöjade att legionellasmitta spreds från ett kyltorn i Kista, vilket orsakade fyra människors död. Efter avslöjandet lyftes frågan om anmälningsplikt av kyltorn till regeringen av både politiker och tjänstemän.

Lagändring utreds av regeringen

På Miljö- och energidepartementet utreder man nu en eventuell anmälningsplikt av kyltorn, vilket skulle innebära att kyltorn ska registreras, samt krav på egenkontroller. För att införa det behövs en ändringen i lagen.

Syftet med ändringen skulle vara att ge myndigheter kännedom om vilka kyltorn som finns för att underlätta smittspårningsarbetet vid ett utbrott av legionella.

– Vi samlar just nu in synpunkter från Naturvårdsverket, Sveriges Kommuner och Landsting, Folkhälsomyndigheten och Smittskyddsläkarföreningen, säger Anna Isberg, som handlägger ärendet på Miljö- och energidepartementet.

Ett förslag, från miljöförvaltningen i Stockholm, är att man ska ändra i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Flera utreder dödssmittan från kyltorn

ANNONS

Parallellt med regeringens utredning pågår en åklagarledd brottsutredning vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, som startade efter Mitt i:s avslöjande, med rubriceringarna grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada eller sjukdom och grovt miljöbrott.

Flera kommuner vidtar åtgärder

En kartläggning som Mitt i gjorde tidigare i år visar att majoriteten av länets kommuner tänker vidta åtgärder efter att de dödliga konsekvenserna av utbrottet blev kända.

Ingen av Stockholms läns 26 kommuner hade koll på hur många kyltorn som finns eller var de finns i kommunen.

Huddinge har som första kommun kartlagt sina kyltornen och fortsättningsvis ska kyltorn ingå i kommunens ordinarie tillsyn.

Stockholm stad har inlett om omfattande inventering av kyltorn i kommunen.

Fakta

Mer om ändring i förordningen

Ett förslag, från miljöförvaltningen i Stockholm, är att man ska ändra i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (FMH), genom att lägga till ytterligare en punkt i förordningens paragraf 38.

Att placera föreskrifter om anmälningsplikt i FMH, menar miljöförvaltningen vore mest systematiskt korrekt eftersom det handlar om att förebygga olägenhet för människors hälsa och syftar till att verksamheterna ska komma till tillsynsmyndighetens kännedom.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.