Legogubbarna får liv i Jacobs animerade filmer

Jacob Smith gör succé med sina stop motion-videor på Youtube.
Jacob Smiths animerade stop motion-videor där legofigurer får liv har blivit populära på Youtube.
När Jacob Smiths bror introducerade honom för Youtube för sju år sedan blev han intresserad av att själv göra filmer.
I dag följer över 6 000 personer runt om i världen 19-åringens stop motion-videor med lego.

I Jacobs Smiths garderob ryms både ett Harry Potter-slott, stora kartonger med Star Wars-motiv och en oöppnad förpackning med legofönster från 1966.

– Det är det äldsta legot jag har, säger Jacob Smith, som uppskattar att han totalt har några tusen legodelar hemma.

19-åringen från Mälarhöjden har gjort succé på Youtube med sina stop motion-filmer med lego under namnet Studio Smith. Stop motion-tekniken innebär att Jacob fotograferar legofigurerna, som ofta är karaktärer från Star Wars eller Harry Potter, och stegvis förflyttar dem för varje foto.

På datorn sätter han ihop bildserien i en följd, vilket får effekten av en animerad film där legogubbarna både rör sig, hoppar och pratar med hjälp av pålagda röstinspelningar.

– Det roligaste är slutresultatet och det jobbigaste är att animera allt. Om två personer ska gå över bilden kan det ta 45 minuter att spela in.

Jacob Smith gör succé med sina stop motion-videor på Youtube.

Det som krävs för att göra stop motion-filmer är en kamera på stativ och två studiolampor, men bordslampor fungerar också, så länge de har samma typ av ljus, enligt Jacob Smith.

Är självlärd

Som de flesta andra barn hade Jacob Smith massor av lego som liten. Intresset för att göra egna filmer kom i 12-13-årsåldern efter att hans bror visat honom Youtube.

– Jag satte igång med jättedåliga animeringar och jag har fortfarande kvar dem, säger han.

Genom åren fortsatte han att öva och läste också ett filmprogram på gymnasiet. Framförallt har han dock lärt sig av instruktionsvideor från andra på Youtube.

Jacob Smith gör succé med sina stop motion-videor på Youtube.

Jacob Smith har sin studio i ett hörn av sovrummet.

Som mest har Jacob Smith fått 146 000 visningar på en video. Det var hans gymnasiearbete där han bland annat fick den första kvinnliga Stormtroopern från Star Wars att medverka även i hans film.

Det är ett unikt filmskapande som skiljer sig från det traditionella

Jacob Smith

Nyligen drog han också igång med en Star Wars-serie där avsnitten fått omkring 50 000 visningar. Över 6 000 personer från olika länder följer nu Jacobs videor.

– De senaste månaderna har jag fått runt 1 000 nya följare. Nu vet jag också vilka videor jag ska göra som de vill ha. 

Ett tidskrävande skapande

Filmerna skapas hemma i sovrummet vid skrivbordet, där det finns en kamera på stativ, två studiolampor och en datorskärm som agerar bakgrund åt legofigurernas äventyr.

– Det är ett unikt filmskapande som skiljer sig från det traditionella. Om man gör vanligt film är det skådespelare och många olika kameravinklar inblandade. Här är det bara kameran och ett bord, säger Jacob.

Däremot är arbetet tidskrävande. En film han gjorde nyligen tog till exempel en månad att göra, medan gymnasiearbetet tog ett helt år.

Jacob Smith gör succé med sina stop motion-videor på Youtube.

Jacob Smith tycker ofta att det är svårt att komma på idéer, men inspireras av spel och filmer som exempelvis Star Wars.

”Förstår inte vidden av det”

När Jacob lägger upp sina videor får han nästan enbart positiva kommentarer. Även om det gör honom glad att tittarna vill se mer, har han svårt att ta in det.

– Det är fortfarande bara siffror och kommentarer på en skärm, jag förstår inte vidden av det, säger han. 

Det händer också att barn i samma ålder som han själv var i när han började med Youtube hör av sig om råd.

Vad har du för tips till andra som vill prova på att göra filmer?

– Ha ett stativ och kontrollerat ljus, då är det fritt fram att köra. Sedan är det bara att öva och öva.