Leif Gripestam (M) om varför han avgår

Leif Gripestam (M) avgår.
Leif Gripestam (M) avgår.
Kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam meddelade tidigare idag att han ska lämna sin post i samband med nästa val. Mitt i ringde upp Täbys starke man för att prata om varför han väljer att avgå och vad han är nöjd med efter sina 12 år på posten.

Varför väljer du att avgå?

– 12 år är ganska lång tid i politiken på högsta nivå och jag har lagt ner väldigt mycket energi på detta och känner att det är hög tid att låta någon annan ta över.

Hur länge har du gått i de här tankarna?

– Det är en process och ett beslut som vuxit fram, sen måste man bestämma sig och det har jag gjort nu.

Vilka har varit dina största bedrifter i kommunpolitiken i Täby?

– Jag tycker att hela paketet med Roslagsbanan har varit väldigt viktig fråga och som vi har kommit väldigt långt med, det första beslutet togs nästan för 10 år sedan. Jag är också väldigt nöjd med utvecklingen av Täby centrum, det nya kommunhuset och att vi har sänkt skatten i två etapper med 50 öre. Skolans utveckling i Täby har också varit en fantastisk resa, tack vare det stora antalet friskolor och konkurrensen där emellan.

Trodde du att du skulle sitta så länge?

– Nej, det tror man ju inte. Det är ingen som suttit så länge i ett sträck sedan Gustafs Berg som var med och grundade det moderna Täby. Det är väldigt roligt när man arbetar ”hands on” och får se hur man tar de första trevande besluten, som exempelvis Täby Centrum och kommunhuset, och nu är det klart. Det var ju en gigantisk parkeringsplats med en bensinstation innan vi började.

Blev det som du trodde att vara kommunstyrelsens ordförande? 

– Jag visste en del för jag hade jobbat med kommunalpolitiken i Stockholms stadshus, bland andra Carl Cederschiöld och Kristina Axén Olin där jag var deras medarbetare. Men man förstår ändå inte magnituden innan man står där och släpper ankaret så att säga. Man har ju alla skattebetalarnas pengar på sina axlar, och dem ska man förvalta  på bästa sätt och inte slarva bort. Det har vi lyckats med i stor utsträckning.

Var det ett sorgligt besked att lämna?

– Det är lite nostalgiskt, man lämnar ett stort arbete bakom sig även om jag har en sträcka på ett år innan jag slutligen avgår. Vi är inne i den största utvecklingsfasen på många år i Täby och det har varit väldigt spännande. Vi har fattat väldigt bra beslut som att flytta galoppen och frigöra den ytan för bostäder, likadant med kommunhuset.

Vad är det viktigaste jobbet i framtiden i Täby?

– Man måste lägga ner otroligt mycket energi för att förhindra Reepalus vinstutredning. Valfrihet är inte ens en fråga i Täby, det är en självklarhet. Vem vill gå tillbaka till den tid då man satt med mössan i hand utanför kommunalrådet och fråga vilken skola man ska gå i. Skulle Reepalus förslag gå igenom, gud förbjude, skulle 10 000 elever som drabbas. Det är enorm fråga för Täby och förbjuder man vinster i företag så är det som att man konfiskerar företag och det hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle.

Är det ett odemokratiskt förslag?

– Man gör inte så i demokratier att man förbjuder vinster för företag. Det är skandalöst.

Vilka råd kan du ge din efterföljare?

– Att vara tydlig och ideologisk. Vi måste fortsätta driva låga skatter med stor valfrihet. Och så tycker jag att den personen ska lägga mycket energi på att förlänga Roslagsbanan till Arlanda.

Har du fått något erbjudande från Ulf Kristersson (M) om att ingå i hans laguppställning? 

– Nej, nej, nej det här helt och hållet ett beslut som jag tagit själv.