– Min tanke är att boken ska vara en kulturhistorisk kavalkad. En berättelse om hur kändisfesterna såg ut då – vad man hade på sig, vad man åt och hur inbjudningskorten såg ut, säger Gärdetbon Leif Schulman.

Han har sedan 1977 arbetat som reporter och redaktör på Hänt i Veckan har över 2 000 kändisfester i bagaget.

Inbjudningskorten satte stämningen för festen, och genom åren har Leif Schulman samlat på sig tusentals inbjudningar. Här till Bond-premiären.

Inbjudningskorten satte stämningen för festen, och genom åren har Leif Schulman samlat på sig tusentals inbjudningar. Här till Bond-premiären.

Pekka Pääkkö

– Genombrottet för kändisfester var nog när Bindefeld började anordna James Bond-premiärerna. Han tog det till en ny nivå genom att kräva smoking som klädsel och det togs busslaster med folk till spegelsalen på Grand Hotel som då var omgjort till ett kasino i James Bond-stil. Det bjöds på dry martini. Skakad, inte rörd.

Vad är egentligen en kändis­fest?

– Det är en tillställning som marknadsför en produkt dit man bjuder in kändisar­ för att få produkten­ om­skriven. Alla går dit med vetskapen om att de är bjudna­ för att ge extra glans åt en produkt. Det är det jobbet kändisen gör för att få en trevlig kväll.

Genom åren har Leif Schulman träffat både nationella­ och internationella stjärnor. Särskilt minns han hur trevlig Will Smith var.

– Han gick runt och hälsade­ på nästan alla han träffade och tog i hand. Han kändes så genuin och trevlig. Andra stora filmstjärnor, som Harrison Ford, stod bakom ett avskärmat område och bara blängde på folk. Jag kan tänka mig att det var hans trettionde kändisfest på 30 dagar, men är man skådespelare ska man kunna spela även den rollen.

Leif och Ann Schulman går fortfarande på kändisfester.

Leif och Ann Schulman går fortfarande på kändisfester.

Privat/Cawa Media.

Dagens kändisfester har inte längre samma budgetar att röra sig med. En stor del av dåtidens fester var inbjudningskorten som satte stämningen.

– Jag får visserligen ett par festinbjudningar per år i kuvert­. Men på 90-talet sattes stämningen för festen med inbjudan. De kunde komma i små paket eller inristade på små glasskivor. Festerna började redan på hallmattan.

Ta vara på festerna

Men även om dagens kändisfester inte badar i pompa och ståt har även det sina fördelar menar Leif, som inte verkar sörja svunna tider.

– När man väl har insett att den tidens fester inte kommer tillbaka så får man ta varje fest för vad den är. Jag och min fru går för att träffa folk och få nya upplevelser. Det är väl det som festerna i dag erbjuder.

Hur många kändisar krävs det för att det ska vara en kändisfest? 

– Ja du, det är en bra fråga. Ska jag svara i egenskap av nöjesredaktör så ryms det kanske 20 bilder på ett festuppslag. Så då blir svaret 20 kändisar. Men frågan är om det räcker.

Lägger du kändisfesterna­ på hyllan med den här boken­? 

– Ja, det blir väl lite av ett bokslut av det kapitlet kan man säga. Även om jag och min fru fortsätter att gå.