Lek på skoltak kan bli dödsfälla för unga

Vallentunas ungdomar ägnar sig åt en livsfarlig lek. På kvällar klättrar de upp på tak och anordnar grillplatser.

– Det är oroande, säger närpolischef Stefan Dahlgren.

Tiden innan skolstart är ofta orolig. Staffan Gröndahl jobbar som säkerhetssamordnare i Vallentuna kommun och är van vid att skadegörelsen går upp under sommarlovets första och sista veckor.

Men i år är det ett särskilt fenomen som gäckar kommunens väktare och poliser.

– Vi har fått tips om flera ungdomar som tar sig upp på tak och springer runt. Ibland sparkar de sönder ventilationstrummor eller så använder de taken som grillplatser. Vi har exempel på barn så små som i lågstadieålder som upptäckts, säger Staffan Gröndahl.

Takklättringarna återkommer varje år men har intensifierats den senaste tiden, menar han.

Under sommaren har kommunen satt igång ett arbete för att säkra upp taken och göra det svårare för ungdomarna att ta sig upp.

– Vi gör just nu en inventering av ett flertal tak för att komma på hur de tar sig upp. På vissa ställen är det alldeles för lätt, säger Staffan Gröndahl.

Ofta saknas säkerhetsanordningar på taken och risken att falla är stor.

– De här taken är inte till för att klättra upp på. De är ofta i plåt och kan vara riktigt hala under fuktiga kvällar. Att klättra upp utan skyddsutrustning är rent av livsfarligt, säger Staffan Gröndahl.

Men ungdomarna är duktiga på att gömma sig och polisen jakt efter takvandalerna är ofta fruktlös.

– Det räcker med att de ser ljuset från en polis- eller väktarbil för att de ska ge sig av, säger närpolischef Stefan Dahlgren.

Vad gör de sig skyldiga till?

– I vissa fall kan man nog kalla det olaga intrång, men det är svårdefinierbart. Om de förstör saker där uppe bedöms det i stället som skadegörelse, säger han.

Straffen för liknande vandalism är relativt lindriga och stannar oftast vid böter. Värre är det med riskerna, menar Stefan Dahlgren.

– Olycksrisken är det allra mest oroande med det här. I samband med att de gömmer sig för polisen kan de lätt halka och ramla. Om taken är höga kan det gå riktigt illa.

Fakta

Takvandaler över hela landet

Juni: Fem tonåringar lyckades klättra upp på taket till terminal fyra på Arlanda flygplats. Enligt en 17-åring tog de sig upp via en stege från landningsbanan.

April: Fyra personer sparkade sönder ett fönster på taket till en second hand-butik i Skellefteå.

Juli: 20 ventilationstrummor skadades på skoltak i Bjuv efter att ungdomar lekt på taket. Fyra ungdomar fångades på övervakningsfilmen.

Källa: sigtunabygden.se, folkbladet.nu, hd.se