ANNONS

Leken läkte Torgny i racerfart

Slotracing är en utpräglad tekniksport. Här bygger Torgny Nordgren ihop VM-bilarna som ska följa noggrant utformade regler för att tävlingarna ska vara rättvisa.
Slotracing är en utpräglad tekniksport. Här bygger Torgny Nordgren ihop VM-bilarna som ska följa noggrant utformade regler för att tävlingarna ska vara rättvisa.
Torgny Nordgren kom i kontakt med slotracing redan som barn. Här bilar från 1960-talet.
Torgny Nordgren kom i kontakt med slotracing redan som barn. Här bilar från 1960-talet.
Efter att ha kollapsat på toppjobbet hittade Torgny Nordgren tillbaka till bilbanan.

– Glädjen bara sköljde över mig när jag kom tillbaka, säger han.

Snart är det dags för VM i USA.
ANNONS

– Det är en riktig nördhobby, det här, säger Torgny Nordgren och tar fram en film på Youtube på sin telefon och visar.

De minimala motorerna tjuter som tandläkarborrar och bilarna i bilbanan kör så fort att de knappt kan uppfattas med blotta ögat. Runt banan, en yta på runt tio gånger tio meter: Djupt koncentrerade förare med snabba fingrar på sina fjärrkontroller.

Filmen visar en av de många tävlingar i slotracing (bilbana) som pågår någonstans i världen. Torgny Nordgren från Vallentuna har en varm känsla för sporten. I höst är han uttagen att tävla för Sverige i VM i USA.

– Man vinner bara ära men slotracingen växer i popularitet. Man har begränsat det till 120 startande.

USA förstås men också de flesta europeiska nationer ställer upp i VM. Åldern på de startande sjunker inte direkt och de flesta är män. Vem som är favorit i år är oklart. Men just nu är balterna vassa, berättar Torgny Nordgren.

– Nu kommer många unga därifrån. De har teknikgymnasier och har ofta banor i skolorna, säger han.

Torgny själv är rankad 64 i världen. men siktar högt i år. Målet är att vara i topp 20. Men vinna är inte allt för honom. Slotracingen har funnits i hans liv sedan han var liten. Vi backar till 1960-talets Bagarmossen.

– Vi bodde i höghus. Min pappa byggde en bana hemma i vår lägenhet. Man kunde hissa upp den i taket. När mamma var borta på syjunta kom alla barn i området hem till oss, säger han.

I tidiga tonåren gick flyttlasset till Farsta. Där hittade Torgny Nordgren miniracingklubben som blev hans andra hem under uppväxten. Här lärde han sig allt om föreningsliv och teknik. Här fanns hans vänner. Till och med första kärleken träffade han på klubben. Intresset höll i sig till tidigt 1980-tal.

ANNONS

Då kom äktenskap, barn och jobb. Karriären gick bra. Väldigt bra. Ingenjörsutbildningen ledde så småningom till vd-jobb på ett stort företag. Ett stimulerande jobb med mycket ansvar och mycket resor.

Torgny ångade på tills det helt enkelt tog stopp och han kollapsade. En svår tid följde.

– Jag mådde verkligen dåligt. Men mitt i den villervallan mötte jag en läkare som sade: ”Du måste börja göra något du tyckte om som barn eller ung.” Då ploppade det här med slotracingen upp, säger han.

Han tog kontakt med en klubb och bara några minuter efter att han mejlat dem kom svaret: ”Kom och kör med oss!”

Han besökte klubben som låg i Spånga.

– När jag klev in där kände jag hur alla positiva tankar kom. Glädjen bara sköljde över mig. Det var en omvälvande känsla, säger han.

Det var 2002. Sedan dess är han helt fast. Och sporten växer. För den som vill finns möjlighet att tävla ofta.

– Den som vill kan göra något varje helg! För mig har det spårat ur alldeles!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.