ANNONS

Här leker barnen – i ur och skur

Barnskötaren Marzyeh Mousavi välkomnar snön.
Barnskötaren Marzyeh Mousavi välkomnar snön.
Stockholm har drabbats av snökaos. Många väljer att hålla sig inne så gott det går, men på förskolan I Ur och Skur står utomhusaktivitet på schemat. Barnskötaren Marzyeh Mousavi välkomnar ovädret.

– Barnen älskar snö, och det gör jag med, säger hon.
ANNONS

Stockholm har drabbats av snökaos.

På de pudervita gatorna syns människor i hårt virade halsdukar som pulsar fram genom snön. Många längtar hem till en filt och en varm kopp te.

På förskolan I Ur och Skur ser det annorlunda ut. Här leker barnen utomhuslekar i, ja, du gissade rätt, ur och skur.

Blomman är en av I Ur och Skurs två förskolor i Sundbyberg – en skola med fokus på frilufts- och utomhusaktivitet.

Frågar man barnskötaren Marzyeh Mousavi så är ”ovädret” välkommet.

– Barnen älskar snö, och det gör jag med!, säger hon.

”Varför spendera tid framför en skärm?”

Någon form av smärtgräns för de mindre barnen går vid runt 12-14 minusgrader, men annars tillbringas majoriteten av tiden utomhus.

En dag som denna byggs det snögubbar och igloos, eller så åker de skidor, pulka och skridskor.

Utomhuslek varvas med vila, och Marzyeh Mousavi är noga med att poängtera att barnen alltid har nära hem och möjlighet att gå in så fort de fryser.

ANNONS

Hon har jobbat på förskolan i 14 år och säger att barnen ytterst sällan blir sjuka. Påståendet om att ”det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder” håller hon inte riktigt med om – är det exempelvis åska hålls barnen inne – men hon betonar vikten av att de är bra klädda.

– Att barnen är varma, och mätta, det är jätteviktigt.

Den rådande väderleken lockar antagligen många till en dag i soffan framför en bra film, men på I Ur och Skur kommer detta inte på tal.

– Jag kanske är gammalmodig, men att sitta framför datorn kan man eventuellt göra på helgerna. Förskolan är som ett heltidsjobb för barnen – varför ska man tillbringa den tiden framför en skärm?

ANNONS