ANNONS

Lekfullt om bokstäver gav henne Augustpriset

Varför ser bokstaven S ut som den gör och vem har uppfunnit alfabetet?

När Nina Ulmaja insåg att hon inte kunde svara på sina vetgiriga tvillingsöners frågor fick hon idén till boken ”ABC å allt om D”.
ANNONS

Sedan barnsben har Gröndalsbon Nina Ulmaja varit road av ord och språk. Som formgivare och designansvarig på Albert Bonniers förlag jobbar hon varje dag med bokstäver och typografi. Ändå kunde hon inte svara på sina då 5-åriga söners frågor när de började upptäcka bokstävernas värld. Några år senare började lillasyster ställa samma frågor.

– Jag insåg vilken enorm kunskapslucka det är. Vi vet alla att Edison uppfann glödlampan men har ingen aning om varifrån alfabetet kommer, säger Nina Ulmaja.

Hon började med att skriva ner alla frågorna som barnen ställde. Därefter följde ett gediget researcharbete.

För Nina Ulmaja blev det närmast en besatthet att ta reda på allt om bokstäver. Resultatet blev en lekfull ABC-bok som dyker ner i allt från hieroglyfer, blindskrift, graffiti och skiljetecken.

– Jag ville göra en lustfylld bok. Det finns en hel del böcker om bokstäver och typografi men de flesta är både högtravande och stela. Den attityden ville jag kicka i väg.

Förra måndagen fick hon det prestigefulla Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Men för Nina Ulmaja var det inte första gången på litteraturgalan. Hon har formgett två tidigare vinnarböcker: Susanna Alakoskis ”Svinalängorna” och Cecilia Lindqvists ”Qin”. Hon har också gjort formgivningen till Zlatans självbiografi.

– Att formge andras böcker är otroligt kul, men att göra sin egen var faktiskt ännu roligare. Jag har några andra bokidéer som jag vill ta tag i nu.

Fakta

Är formgivare

Namn: Nina Ulmaja.

Född: 1967 i Finland.

Bor: I Gröndal .

Familj: Man och tre barn.

Gör: Formgivare och designansvarig på bokförlag.

Aktuell: Tilldelades nyligen Augustpriset för bästa barn och ungdomsbok för sin debutbok ”ABC å allt om D”.