ANNONS

Leklanden poppar upp – men det är inte gratis

Att släppa loss sina barn i ett gigantiskt inomhuslekland för att de ska få rasa av sig har blivit populärt bland småbarnsföräldrar.

I Stockholm har leklandsmarknaden exploderat sedan de första öppnade för snart tio år sedan.
ANNONS

– Vi bor i ett nordligt land, där ett lekland blir ett bra alternativ som aktivitet under åtta månader av året, säger Samuel Somo, en av personerna som ligger bakom sajten leklandistockholm.se där länets drygt 20 lekland listas.

Andys Lekland är en av de största kedjorna inom branschen, med sina fem lekland i Stockholm. Det första öppnade i Sickla 2007 och det femte och senaste öppnade förra helgen i Ulvsunda i Bromma.

Andys har cirka en miljon besökare per år, inklusive kalasbarn och vuxna. Anders Larsson, marknadschef på företaget, tror att leklandens popularitet beror på flera olika aspekter.

– Dels har den nya generationen föräldrar lättare att ta till sig konceptet än vad tidigare generation har haft. Dels fastnar dagens barn lätt framför spelande och ipads, och kan bli ganska passiva. Då uppskattas ett ställe som är analogt där rörelser får ta plats.

Kalasdelen har blivit en växande industri för leklanden. På Andys tar man emot ungefär 100 000 kalasbarn per år. På Kataatch i Tyresö står kalasen för 50 procent av intäkterna.

När Mitt i besöker Kaatach under höstlovet är de flesta besökarna 5-6 år. Bilavdelningen och utomhusattraktionerna står högst i kurs.

– Vi skiljer ju oss från många andra lekland genom att vi har attraktioner både ute och inomhus, säger Catrine Lidén, ansvarig för marknadsföring.

Familjen Mathisson Kjellgren från Nacka är med sina tre barn i 7-årsåldern vana leklandsbesökare.

– Nu åkte vi hit till Tyresö bara för att gå på Kaatach, säger mamma Mikaela Kjellgren.

ANNONS

Fördelen med lekland är att man som förälder kan få en chans att sitta ner och prata lite, tycker hon. Det är också roligt att leka med barnen på lite större ytor än de man har hemma.

– Och så är barnen riktigt trötta efteråt, säger Mikaela Kjellgren.

Familjen har också prövat att ha kalas på ett lekland, men tycker att det blev lite splittrat.

– Det är mysigt att ha kalas hemma också och själv få styra över upplägget, säger pappa Jens Mathisson.

William 8, säger att det är spännande att besöka ett nytt lekland. Övriga familjen summerar att Kaatach är både luftligare och lugnare än många andra lekland.

Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson, som bland annat skrivit boken ”Leka för livet”, tror att ett bra utformat lekland kan vara en rolig och stimulerande upplevelse för ett barn, ”precis som ett besök på tivoli”. Men han ser också problem.

– Leken i lekland sker i en av vuxna färdigdesignad miljö och under konstant vuxen övervakning. Den kan vara ett komplement till men aldrig ersätta den fria leken, som barnen leker på egen hand och där barnen själva utformar både regler och den miljö där leken äger rum.

Han ställer sig även kritisk till att det är dyrt att gå på lekland. Ett enstaka besök brukar kosta närmare 150 kronor och ett årskort över 1 000 kronor.

– Det betyder att många barn stängs ute – föräldrarna har helt enkelt inte råd. Det jag är särskilt bekymrad över är kalaspaketen som erbjuds. Födelsedagskalasen på ett lekland är så dyra att många inte har råd. Jag har varit i kontakt med många föräldrar som känner sig tvungna att tacka nej när deras barn blir bjudna på kalas eftersom de inte har en chans att kunna bjuda tillbaka på den nivån.

Fakta

Lekland söder om stan

Andys lekland i Sickla, Länna och Skärholmen.

Lekplatsen i Heron city, Kungens kurva.

Kaatach i Tyresö.

Las Vegas i Haninge-Länna.

Lekslottet i Tullinge, Botkyrka.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.