Leklanden poppar upp överallt runt om i länet

"Nya generationen föräldrar har lättare att ta till sig konceptet än vad tidigare generation har haft. Dagens barn fastnar lätt framför spelande och ipads, då uppskattas ett ställe som är analogt, där rörelser får ta plats", säger Anders Larsson, marknadschef på Andys lekland.
"Nya generationen föräldrar har lättare att ta till sig konceptet än vad tidigare generation har haft. Dagens barn fastnar lätt framför spelande och ipads, då uppskattas ett ställe som är analogt, där rörelser får ta plats", säger Anders Larsson, marknadschef på Andys lekland.
Att släppa loss sina barn i ett gigantiskt inomhuslekland för att de ska få rasa av sig blir allt populärare bland småbarnsföräldrar.

I Stockholm har leklandsmarknaden exploderat sedan de första öppnade för snart tio år sedan. Bara Andys har numera en miljon besökare per år.

– Vi bor i ett nordligt land, där ett lekland blir ett bra alternativ som aktivitet under åtta månader av året, säger Samuel Somo, som är en av personerna som ligger bakom sajten leklandistockholm.se där de listar länets alla lekland.

Han är också delägare till ett av de drygt 20 leklanden som listas, Playland Sthlm, som ligger på Kungsholmen.

– Många åker till de stora leklanden som en heldagsutflykt, säger Samuel Somo.

Andys är en av de största kedjorna i branschen och har precis öppnat sitt senaste lekland i Ulvsunda, Bromma. Sammanlagt har företagets fem lekland i Stockholm en miljon besökare per år, inklusive kalasbarn och vuxna.

För fyra år sedan öppnade Sollentuna lekland på Malmvägen. I dag har det utvecklats till ett 500 kvadratmeter stort lekland, från de tidigare 165 kvadratmetrarna.

– Vi har uppskattningsvis mellan 200 och 250 besökare i veckan under hösten och vintern. Sommaren är sämre, säger Roneld Musoke som äger leklandet tillsammans med sin fru Jostyna.

Prislappen för att leka här en dag är 100 kronor. De flesta som besöker leklandet är enligt Roneld Sollentunabor.

– Det är både kalas, lek och hopp. Vi har inte märkt av någon direkt ökning av besökarantalet sedan tidigare år, det är ungefär samma.

Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson, som bland annat skrivit boken ”Leka för livet”, tror att ett bra utformat lekland kan vara en rolig och stimulerande upplevelse för ett barn, ”precis som ett besök på tivoli”. Men han ser också problem.

– Leken i lekland sker i en av vuxna färdigdesignad miljö och under konstant vuxen övervakning. Den kan vara ett komplement till men aldrig ersätta den fria leken, som barnen leker på egen hand och där barnen själva utformar både regler och den miljö där leken äger rum.

Han ställer sig även kritisk till att det är dyrt att gå på lekland. Ett enstaka besök brukar kosta närmare 150 kronor och ett årskort över 1 000 kronor.

– Det betyder att många barn stängs ute – föräldrarna har helt enkelt inte råd. Det jag är särskilt bekymrad över är kalaspaketen. Jag har varit i kontakt med många föräldrar som känner sig tvungna att tacka nej när deras barn blir bjudna på kalas eftersom de inte har en chans att kunna bjuda tillbaka på den nivån.