Nya superlekparken lockar barn – och vuxna

Greta Marquez, 2,5 år, demonstrerar studsmattan tillsammans med pappa Patricio.
Greta Marquez, 2,5 år, demonstrerar studsmattan tillsammans med pappa Patricio.
Helrenoverade lekparken Nybygget i Gubbängen har varit öppen några veckor och är redan populär både bland barn och föräldrar.
– Det är väl mest jag som gillar att komma hit, för här kan man få nybakad bulle och kaffe för tolv spänn, säger pappan Ken Bogle.

Sanden är borta och istället ligger asfalt och stötdämpande plastmattor på backen i den nya parkleken Nybygget. Rutschkanor, gungor, klätterställningar – allt är nytt.

De vuxna sitter tillbakalutade på parkbänkar eller håller koll på sina små medan de klättrar, hoppar, gungar och åker kickbike.

– Det är jättebra, bättre än förut, men det känns lite ofärdigt, säger Ken Bogle och nickar mot en grushög bakom byggstängsel där öppna förskolan låg innan.

”Jättebra” tycker Theo Dyson, Otis Bogle och Ken Bogle om upprustningen av parkleken Nybygget.

Huset revs på grund av fuktskador och nu har byggnaden återuppbyggts närmare ingången till lekparken. Det är där kaffet och bullarna finns, men också toalett och inomhusaktiviteter för barnen, som tv-spel. Lite synd att den hamnar en bit bort, tycker Ken.– Men allt annat är jättebra. Man märker att det är nya ansikten här, många tar sig hit för skateparken, säger han.

Snart sjuårige sonen Otis kör runt med en radiostyrd bil tillsammans med kompisen Theo Dyson.

– Linbanan är min favorit, säger Otis Bogle.

– Jag tycker att skateparken är bäst, säger Theo.

Lekparken passar också för de minsta. ”Den är grym, den har väl det mesta” säger Magnus Tengdahl.

Föräldraledige Magnus Tengdahl har nyligen kommit tillbaks från semestern och har bara hunnit besöka parken några gånger med ettåriga sonen Ville.

– Nu lär det bli varenda dag om man inte har något annat för sig. Vi brukar hänga i lekhagen och klättra i bussen och gräva i sanden, säger Magnus.

Parkleken Nybygget i Gubbängen.

Patricio Marques och dottern Greta, 2,5 år, är också frekventa besökare. De har begett sig till ett skuggigt hörn av den nya konstgräsplanen för att spela lite fotboll.

– Att leka med sand är hennes favorit, och nu att spela fotboll. Det är rätt bra här, för det finns många valmöjligheter, säger Patricio innan Greta visar oss de nya studsmattorna.

Vicki Andersson, 6 år, har några synpunkter.

– Jag önskar en lägre basketkorg. Jag vill kasta, men det går inte. En kan vara lägre så att andra små kan vara med. Och jag vill ha en svårare klätterställning, säger hon.

Vicki Andersson har många förslag på hur lekparken kan förbättras.

Lekparken och skateparken ska invigas i augusti.