Lekparken rustas upp för 8,5 miljoner

Välbesökt och därför också sliten. Vanadislundens nedre lekplats ska få ett rejält lyft.
Välbesökt och därför också sliten. Vanadislundens nedre lekplats ska få ett rejält lyft.
Den omtyckta och välbesökta lekparken i Vanadislunden är sliten.

Nu ska den få en ordentlig upprustning – 8,5 miljoner kronor satsar stadsdelen på förnyelsen.

Den nedre lekplatsen i Vanadislunden är en av de mest besökta i stadsdelen. Det höga besökstrycket gör att den slits och är i behov av en upprustning. Och nu ska den förnyas rejält – med solterrass, en lekbro och en trädkoja bland annat.

På torsdag väntas stadsdelsnämnden ta beslut om att godkänna upprustningen, som beräknas kosta 8,5 miljoner kronor.

– Det är ett oerhört högt tryck på just den här parken, och det är anledningen till att vi har valt att satsa på den. Många förskolor ligger i närheten och besöker parken, vissa har till och med morgonlämning i parken. Det finns flera utbyggnadsområden i området, till exempel nya Hagastaden, som gör att trycket kommer att bli ännu högre, säger My Peensalu, landskapsarkitekt på Norrmalms stadsdelsförvaltning.

I planeringen av parken har Norrmalmsborna fått vara med och tycka till. Parkbesökarna tyckte det var viktigt med gungor, rutschkanor och lekutrustning som känns spännande och varierande.

Bullret från Sveavägen var en annan fråga som många tog upp.

– Parken ligger väldigt nära Sveavägen vilket leder till problem med buller. Vi kommer att försöka skärma av lekplatsen lite mer och ska jobba med att forma om marken. I dag lutar hela lekplatsen svagt ut mot Sveavägen, och vi ska försöka skopa tillbaka marken så att parken lutar något åt andra hållet i stället, och jobba med en del murar för att avskärma, säger My Peensalu.

Det finns inget särskilt tema i parken, men My Peensalu berättar att de vill utnyttja platsens potential. Målet är att parken ska få en egen identitet med en spännande lekmiljö.

– Det ska bli en mer ombonad park, som är uppdelad i mindre rum, säger hon.

Upprustningen av parken beräknas vara klar till hösten 2015 eller våren 2016. Större delen av arbetet med att göra om parken beräknas att ske under 2015.