ANNONS

Liten lekplats i Rickeby rustas upp och blir Vikingalekplats

Vikingalekplats byggs i Vallentuna
Så här är det tänkt att den nya lekplatsen ska se ut på Bergvägen 20 C när den öppnar igen i höst.
Nästa vecka stänger den lilla lekplatsen på Bergvägen 20 C och kanske sörjs det av få då den inte ser mycket ut för värden just nu.
Men annat blir det när den öppnar igen senare i höst efter en större renovering – då i ny skepnad i form av en Vikingalekplats.
ANNONS

Vem som skulle få genomföra upprustningen av lekplatsen Bergvägen 20 C avgjordes med en för Vallentuna kommun ny upphandlingsmetod, där anbudsgivare fick komma med egna kreativa helhetslösningar.

lekplatsen på Bergvägen 20 C i Vallentuna ska få ett ansiktslyft

Lekplatsen på Bergvägen 20 C är en av flera ”mindre närlekplatser” i Rickeby  och ”ger i nuläget inte så stort lekutbud i form av lekutrustning” medger kommunen i sin Vallentuna lekplatsplan som antogs 2017. Foto: Tomas Stark

Anbudsgivare var tvungna att förhålla sig till vissa grundläggande  förutsättningar som exempelvis skötselkrav och miljökrav. Men en viktig del i processen var också att de önskemål som områdets invånare hade kommit med i samband med medborgardialogen i januari i år skulle vägas in i förslaget i möjligaste mån.

Maxkostnad på 3 miljoner

Ett annat direktiv till anbudsgivarna var att lekplatsens totalkostnad fick vara max 3 miljoner kronor.

Fem olika förslag kom in och de bedömdes utifrån fem kriterier som kunde ge olika poäng. Utvärderingskriterierna var lekvärde, tillgänglighet för lekplatsen och lekredskap, belysning och trygghetsskapande åtgärder, underhåll och gestaltningens helhet.

– Det märks att anbudsgivarna lagt mycket tid och kraft på sina anbud. Det är roligt att se hur deras kreativitet och yrkeskompetens får komma till sin fulla rätt när man ger dem friheten att ta fram egna lösningar, säger Nicholas de la Place, upphandlare på kommunledningskontoret i Vallentuna kommun.

Genomgående vikingatema

Vinnande anbud blev Vikingalekplatsen av Lappset AB som fick högst kvalitetspoäng.

Vikingatemat är genomgående på lekplatsen. Det ska bland annat finnas ett stort vikingaskepp som flera barn kan leka på samtidigt och en specialdesignad karusell som ser ut som en runsten. Meningen är att den nya lekplatsen ska erbjuda rörelse och lek för flera olika åldrar.

ANNONS

lekplatsen på Bergvägen 20 C i Vallentuna ska få ett ansiktslyft

I vecka 33 stängs lekplatsen på Bergvägen 20 C för att rustas upp och öppna igen i höst. Foto: Tomas Stark

Det är mer än man kan säga om dagens lekplats som är utrustad med en liten rutschkana, en 4-sitsig fjädergunga, en sandlåda och en bänk. Plus ett, antagligen privat, fotbollsmål på den lilla gräsplätten intill.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.