Lekredskap sågades itu framför barnen

Mitt under mellanmålet fick förskolebarnen se hur en okänd man sågade sönder deras lekbuss utanför fönstret.

– Några barn grät, andra var arga, säger förskolepedagogen Lisbeth Enback.

I flera år har träbussen stått vid förskolan Dungen på Skytteholmsfältet, och använts både som lekredskap och i pedagogiskt syfte. I våras fick barnen hjälpa till att bygga ut den ytterligare.

Men i dag finns bara en sandplätt kvar där bussen tidigare stod. För två veckor sedan, utan förvarning, dök en man med motorsåg upp och började såga itu den.

– Vi satt här inne och åt mellanmål när jag plötsligt fick syn på en man som sågade ner taket på bussen, berättar förskolepedagogen Lisbeth Enback.

När en kollega till henne gick ut och frågade vad han sysslade med förklarade mannen att han hade fått order från sin chef att såga ner bussen.

– Vi förstod ingenting. Vi stod bara där och gapade.

Barnen, som också såg vad som hände, reagerade också.

– Några grät, andra var arga. En del blev skrämda av det som hände, säger Lisbeth Enback, som tycker att det är illa att personalen inte informerades om att kommunen ville ta bort bussen.

– Det är nästan det värsta av allt, att vi inte blev informerade om det innan.

Att man beslutade sig för att såga ner bussen beror på att tillbyggnationerna som gjordes i våras hade underkänts i en säkerhetsbesiktning, något som kommunen glömt att informera förskolan om.

– Vi kan aldrig acceptera att utrustning inte klarar besiktningen. Risken är att barnen skadar sig. Sedan är det klart att man hade kunnat informera förskolan om det, men det har helt enkelt brustit i kommunikationen, säger Solna kommuns fastighetschef Anders Ivarsson.

Solna kommuns förvaltare har varit i kontakt med förskolan och erbjudit att, inom rimliga gränser, bekosta material till en ny lek-utrustning.

– Ett krav från Solna stad är dock att den nya utrustningen säkerhetsbesiktigas och godkänns, säger Anders Ivarsson.

Förskolechefen Marianne Rönnblad vill inte ge statsbyggnadsförvaltningen all skuld.

– Vi vet i dag att vi inte får göra liknande byggen utan lov. Det är stränga regler på sådant för säkerhetens skull och vi hade inte lov från början att bygga denna buss.

Trots det tycker hon att kommunen borde ha påpekat bristerna för förskolan och gett dem en chans att rätta till dem.

– Det är sorgligt att det blev på det här viset.