ANNONS

Lektionen som eleverna gärna tar extra

Idrottspassen innan skoldagen är frivilliga.
Idrottspassen innan skoldagen är frivilliga.
På en liten skärm kan Daniel Gomejzon följa vilken puls eleverna har under träningen.
På en liten skärm kan Daniel Gomejzon följa vilken puls eleverna har under träningen.
Daniel Gomejzon har tidigare prisats för sina idrottslektioner inspirerade av tevespel.
Daniel Gomejzon har tidigare prisats för sina idrottslektioner inspirerade av tevespel.
På Väsby nya gymnasium börjar en klass skoldagen med en frivillig, pulshöjande lektion för att förbättra sina resultat på övriga lektioner.
ANNONS

Klockan är 8.00 och det dröjer fortfarande ett tag innan de ordinarie lektionerna börjar på Väsby nya gymnasium. Men nere i idrottshallen är sju elever, sex killar och en tjej, redan på plats. Helt frivilligt börjar de dagen med ett pulshöjande idrottspass på 20 minuter.

Idrottsläraren Daniel Gomejzon, som är den som dragit igång projektet, är övertygad om att rörelse i början på dagen förbättrar inlärningen under resten av skoldagen.

– Forskningen visar att det blir lättare att koncentrera sig och att inlärningen sammantaget blir mer effektiv.

Han erkänner att han trodde att han skulle vara tvungen att muta eleverna för att få dem att komma till ett frivilligt pulshöjande pass.

– De får en biobiljett efter 10 pass men det är inte det som lockar. En dag när jag kom sent hade de själva kommit igång och styrt upp olika övningar. Att det är frivilligt betyder mycket, säger Daniel Gomejzon.

Klassen som provar på det nya konceptet går första året på det naturvetenskapliga programmet. Under passet bär alla pulsmätare och på en skärm kan Daniel Gomejzon följa hur hög puls eleverna har. Tanken är att man ska ligga på minst 70 procent av sin maxpuls, en gräns som alla elever klarar med god marginal denna morgon.

Pedro Lorente, en av eleverna som är här denna morgon, ser flera fördelar med att vara med på passet.

– Jag älskar att träna och så visar forskningen att man presterar bättre i skolan. Sedan så får vi biobiljetter men det är det minst viktiga.

Han menar att man anstränger sig mer när något är frivilligt.

ANNONS

– Om jag har kommit hit extra tidigt så vill jag ju få ut något av det också, säger Pedro Lorente.

Att man blir piggare och har lättare att koncentrera sig är huvudpoängen med träning innan skoldagen och det är något som Dana Jafary också tycker att hon märker av.

– Varje gång jag tränar på morgonen så mår jag bättre. Jag känner mig friskare och gladare. Att jag kommer hit gör också att jag inte behöver träna sedan när jag kommer hem efter skolan, säger hon.

Idén om ett pulshöjande pass i början på dagen kommer från boken Spark av amerikanen John J Ratey som studerat hur pulshöjande träning fick resultaten att stiga kraftigt på Naperville central high school.

– Att inte röra på sig innebär stora risker för hjärnan. Forskningen har också visat att bra kondition har en positiv effekt på en viss typ av intelligens, säger Daniel Gomejzon.

Innan sommarlovet ska Daniel Gomejzon utvärdera projektet med träning innan skoldagen.

– Vi mäter hur konditionen har förbättrats och vi ska jämföra hur de klarar sig på de nationella proven jämfört med de andra. De har också fått svarar på en enkät om sin häsla, kondition och hur det går i skolan.

Hans vision är dock större och handlar om att få in rörelse under fler moment i skoldagen. För de andra lärarna har han hållit miniföreläsningar om brain breaks, små korta pauser där man reser sig upp och gör någon form av övning.

– Bara det att man står upp i klassrummet istället för att sitta ner ger samma hälsoeffekt som att springa flera maratonlopp om året. Hela skolan måste ta ansvar för de här frågorna, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.