ANNONS

Lemshaga kan få säker vänstersväng

Nu kan infarten till Lemshaga Akademi bli mer trafiksäker.
Nu kan infarten till Lemshaga Akademi bli mer trafiksäker.
Snart kan den farliga infarten till Lemshaga Akademi vara väck.

Nu undersöker Trafikverket ett vänstersvängfält på väg 646.

– En ny väglösning kommer att göra stor skillnad för elever, föräldrar och personal att kunna ta sig säkert till och från skolan, säger Mikael Lindström (S).
ANNONS

Vänstersvängen in till Lemshaga Akademi på Ingarövägen mellan Gustavsberg och Ingarö har länge förknippats med ett osäkert trafikläge.

Skolan, som har nästan 450 elever och 60 anställda, har sin infart mitt på väg 646. För att komma dit måste man göra en farlig vänstersväng mitt på 70-vägen.

Men nu kan vägen få ett vänstersvängfält.

Efter påtryckningar från bland annat markägaren Peder Wallenberg och Socialdemokraterna i Värmdö har Trafikverket tagit fram ett förslag till Länsstyrelsen om att föreslå ett vänstersvängfält vid infarten till skolan i södergående körfält.

– En ny väglösning kommer att göra stor skillnad för elever, föräldrar och personal att kunna ta sig säkert till och från skolan. Det är många aktörer som har arbetat hårt och länge för att få till stånd en bättre lösning än den farliga vänstersväng som sker i dag. Därför är det extra glädjande att Trafikverket har lyssnat på vårt och Lemshagastiftelsens förslag, säger Mikael Lindström, andre vice ordförande i kommunstyrelsens planutskott (S).

Den farliga vänstersvängen:

Att svänga vänster på en landsväg är en av de farligaste svängarna i trafiken. Detta eftersom farterna är höga samtidigt som säkerheten inte är på samma nivå som på motorvägar. Så kan du minska riskerna:

Kontrollera trafiken

Är det rusningstrafik kan det vara svårt att hitta en lucka att utnyttja för svängen. Säkrast är då att inte svänga, utan att köra rakt fram och vända på lämpligt ställe och sedan komma tillbaka och göra en högersväng. Om trafiken är lugn, gå vidare till nästa steg.

ANNONS

Blinkning & placering

Blinka vänster i god tid och placera dig så nära mittlinjen som möjligt. Detta gör att de andra trafikanterna lättare ser att du ska svänga. Om du placerar dig mitt i körfältet, kanske bakomvarande inte uppfattar att du saktar in, vilket kan leda till påkörning bakifrån, eller från sidan om en bakomvarande bil påbörjar en omkörning samtidigt som du svänger.

Undvik att stanna

Anpassa din fartminskning innan svängen så att du slipper stanna och vänta på att det mötande körfältet ska bli fritt från trafik. Om du måste stanna, se till att inte vrida hjulen till vänster, eftersom det gör att du knuffas ut i det mötande körfältet om du blir påkörd bakifrån.

Koncentrera dig på svängningen

När du väl ska svänga, är det viktigt att du koncentrerar dig på avståndet till mötande trafik. Tänk också på att ha rätt växel i . använd 1:an och accelerera ganska kraftigt tills du är i säkerhet på den nya vägen. Att få motorstopp mitt i mötande körfält är mycket farligt!

Källa: Körkort Online

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.