Lena prisas för sin nattliga vandring

Lena Ölander vann årets Skärholmspris
Lena Ölander är årets vinnare av Skärholmspriset. Hon får utmärkelsen för sitt ihärdiga engagemang för både ungdomar och vuxna i stadsdelen.

Redan för 18 år sedan tog Lena Ölanders ideella engagemang fart. Hennes äldsta dotter höll på att växa upp och hon ville ha koll på vad som hände i Sätra kvällstid.

– Jag ville veta i förväg vad som väntade, vara förberedd, säger Lena Ölander.

Allt började med att hon startade ungdomsgården Sätraträffen på nytt, efter att den hade vandaliserats. Det projektet ledde vidare till att hon började nattvandra.

– Många tror att nattvandrarna bara finns till för att hjälpa barn och ungdomar som känner sig otrygga, men vi riktar oss även till vuxna. Och ofta är det inte ungdomarna utan vuxna som beter sig illa, till exempel när man kommer hem från krogen, säger Lena Ölander.

Hon betonar blygsamt att det är många som engagerar sig på samma sätt som hon gör och att hon inte vill ta åt sig hela äran.

– Men jag är jätteglad och tacksam för det här priset. Det känns extra roligt att det är ungdomar som varit på ungdomsgården tidigare som har nominerat mig, säger hon.

Det är inte bara de som bor i Sätra som får ut mycket av hennes nattvandringar. Det är även ett givande för henne själv:

– Första gången jag gick ut var jag livrädd och tänkte att alla ungdomar skulle slå ner mig. Men det går inte att beskriva med ord hur mycket det här har gett mig. Det räcker med att man har kunnat hjälpa någon som haft det jobbigt. Det är mer värt än det här priset.

Prischecken på 15 000 kronor med tillhörande diplom lämnades över till Lena Ölander under Skärholmsdagen den 8 september.

”Första gången jag gick ut var jag livrädd och tänkte att alla ungdomar skulle slå ner mig”, säger Lena Ölander.