Lennart, 85, skapar konst med svetsen

Motiven i Lennart Erlandssons svetskonst hittar han ofta i sportvärlden.
Motiven i Lennart Erlandssons svetskonst hittar han ofta i sportvärlden.
Konsten finns där någonstans i arbetet, tänkte svetsaren Lennart Erlandsson och började experimentera med verktyget.

Vid 85 års ålder skapar han förbluffande verk av aluminium och spik.

I den välorganiserade verkstaden i Enebyvillan står aluminiumskulpturer och kreationer av modifierade åttatumsspikar sida vid sida på små bord. Många med landsbygdsmotiv som hästar och traktorer – minnen från Lennart Erlandssons uppväxt på faderns lantbruk i Skåne.

– Känslan har funnits där hela tiden: Är det inte konst som finns inbakat i jobbet? berättar den numera pensionerade svetsaren.

Lennart började yrkeskarriären krigsåren 1943–44. Bensinbrist rådde och han hjälpte till med att svetsa rörtuber och ledningar för de gengasaggregat som fordonen drevs med under kriget. Därefter arbetade han åt SAS för att senare starta eget i en hangar på Bromma flygplats. Han har varit en tillgång inom motorcykelsporten där han bistått stjärnor som Anders Michanek och Håkan ”Carla” Carlqvist med svetsarbeten.

– Men när jag började leka med svetsen gjorde jag saker som folk häpnade över, säger Erlandsson.

Det blev en utställning på firman och 85 år gammal växer skulpturerna fortfarande fram, liksom nya idéer. Vid ett auktionsbesök för fyra år sedan följde en låda spik med hem.

– Vad ska jag göra med dem, undrade jag. Så började jag göra skulpturer av spikarna.

Att leva på verken har Lennart Erlandsson dock inget behov av, han säljer helst inte sina alster. Åtminstone inte favoriterna.

– Jag har sagt att jag vill ha dem på nattduksbordet på ålderdomshemmet.