AIK-legenden Lennart Johansson begravdes i Katarina kyrka

Lennart Johansson. Begravning.
Under onsdagen begravdes den före detta Uefa-presidenten Lennart Johansson.
På onsdagen begravdes AIK-legenden och den tidigare Uefa-presidenten Lennart Johansson. Flera stora fotbollsprofiler var på plats – bland andra förbundskapten Janne Andersson.
– Lennart stod för någonting stort i sitt ledarskap, en pålitlighet och en rakrygghet, säger han till Expressen.

Den 5 juni avled AIK-legenden, Stora Essingenbon och den tidigare både Uefa-presidenten och Svenska fotbollsförbundets ordförande Lennart Johansson efter en kort tids sjukdom.

Han blev 89 år gammal.

Under onsdagen begravdes AIK-legenden i Katarina kyrka på Södermalm. Begravningen ägde rum klockan 15.00 och var öppen för allmänheten.

– I kyrkan finns plats för 600 besökare. 300 platser kommer att vara vidga åt anhöriga och speciellt inbjudna, säger Jan Kyhle.

Enligt Expressen var flera stora sportprofiler på plats under ceremonin. Däribland förbundskaptenen Janne Andersson.

– Lennart stod för någonting stort i sitt ledarskap, en pålitlighet och en rakrygghet. En rejäl människa, säger han till tidningen.

Även statsminister Stefan Löven, Lars Lagerbäck och den förra Uefa-presidenten Michel Platini närvarade.

”Kommer att bli tufft”

I sitt testamente skrev Lennart Johansson över ansvaret för sin begravning till Mia Lindberg, som under tiden då han var ordförande för Svenska fotbollsförbundet var hans sekreterare.

Innan han dog berättade han exakt för Mia Lindberg hur begravningen skulle gå till.

– Begravningen kommer att bli tuff. Det är alltid jobbigt att ta farväl av någon man tycker om. Jag och Lennart hade hållit ihop sedan 1992, säger Mia Lindberg.

AIK-spelarna kommer

Svenska fotbollsförbundet stängde sitt kansli för att gå på begravningen. AIK gjorde samma sak.

– I och med att begravningen är öppen vet jag inte exakt vilka som kommer att komma. Jag vet vilka som kommer till middagen efteråt, men den listan kan jag inte lämna ut. Alla spelare i AIK kommer att gå på begravningen, säger Mia Lindberg.