ANNONS

Lenore lär Värmdöborna att ta hand om sina hus

Lenore Weibull, kommunantikvarie Värmdö
Lenore Weibulls Instagramkonto och podd växer i popularitet.
Länge har intresset för byggnadsvård och äldre bebyggelse varit smalt. Men Värmdös kommunantikvarie Lenore Weibull märker av en trendförändring.
– Det ligger i tiden att vilja lära sig hur man tar hand om sitt hus och vårdar det, säger hon.
ANNONS

– Allt fler börjar uppskatta hantverket att kunna ta hand om sitt hus. Folk ringer mig för att de vill måla om sin byggnad och ber om råd om kulörval och färgtyp , säger Lenore.

Hon kommer från Göteborg, är utbildad bebyggelseantikvarie och har studerat restaureringskonst vid Kungliga konsthögskolan. I drygt två år har hon arbetat i Värmdö som kommunantikvarie.

– Å ena sidan kan man undra hur jag kan vara kommunantikvarie här på Värmdö när det är ett lokalkännedomskrävande jobb. Men å andra sidan finns det något bra i att se Värmdö med nya ögon. Jag är ute väldigt mycket och samlar på mig historier.

Folkbildar genom sociala medier

En av Lenores viktigaste uppgifter är att sprida kunskap om Värmdös kulturarv. Det traditionella sättet att nå ut till medborgarna är att skriva böcker, skrifter och ge guidade vandringar.

Istället för kollektiva stadsvandringar har Lenore satsat på att nå folk där de är, i mobilen. Folk lyssnar på hennes podd Finrummet och hennes Instagramkonto Värmdöantikvarien har många engagerade följare.

– Det är även många gamla som har Instagram och som hakar på. Folk blir glada när de ser byggnader de glömt bort, säger hon.

Beatelund är ett riksintresse, en miljö som byggts enligt en barockträdgårds ideal och mått. Foto: Lenore Weibull

Höjdhagens arbetarbostäder, röd vinkelbod. Foto: Lenore Weibull

Viks brandtorn, garage med högt torn för att kunna torka brandslangar som på den tiden möglade om de inte torkades. Foto: Lenore Weibull

Sunds gård, huvudbyggnaden med snickarglädje av hög precision. Foto: Lenore Weibull

Vad tycker du är viktigast att lära ut?

ANNONS

– Jag tycker det är viktigt att folk förstår att vi inte äger byggnaderna. Vi har dem till låns. Det tror jag får oss att känna respekt för det som skapats, och att kunna se värdet av upplevelsen av den byggda miljön.

Vad tycker du är speciellt med Värmdös bebyggelse?

– Sandhamn tycker jag är jättespännande. Det är väldigt tätt och det är speciellt att man kan följa hela öns funktion på en plats. Jag är också väldigt förtjust i Fredriksborg som för mig är ett monument med väldigt hög precision. Det är ett häftigt landskap.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.