Leo blev av med guld och sprit under stambyte i Skärsätra

När Leo Muhola skulle ta en konjak en kväll märkte han att flera flaskor var stulna och fyra flaskor var urdruckna.
När Leo Muhola skulle ta en konjak en kväll märkte han att flera flaskor var stulna och fyra flaskor var urdruckna.
Stambytena har pågått under 3,5 år i Skärsätra bostadsrättsförening. Under de sista veckorna har fem stölder inträffat i olika lägenheter. Leo Muhola blev av med både guld och spritflaskor.<b> </b>
Stambytena har pågått under 3,5 år i Skärsätra bostadsrättsförening. Under de sista veckorna har fem stölder inträffat i olika lägenheter. Leo Muhola blev av med både guld och spritflaskor.<b> </b>
Leo Muhola blev av med guldföremål och spritflaskor i sin lägenhet under stambytet. Fyra flaskor dracks upp i hans lägenhet av gärningsmännen. Ytterligare fyra personer i bostadsrättsföreningen drabbades.

Leo Muhola och Kicki Nordström är hårt drabbade av inbrott. För några år sedan skrev Lidingö tidning om hur deras kafé i Skärsätra utsatts för flera inbrott och inbrottsförsök. Nu har de drabbats igen, men nu i deras hem i Skärsätra bostadsrättsförening.

Under de senaste tre åren har det skett stambyten i fastigheterna i området. Kicki Nordström och Leo Muhola bor i en fastighet som var sist av alla att få stambyte. Under stambytet var det någon som stal Leo Muholas guldmanschetter, guldring, guldslipsnål och ingenjörsring.

– Det är för jävligt, det känns inte bra att någon annan har rotat i mina grejor, säger han.

Eftersom de var tvungna att bo på en annan plats under åtta veckors tid har de svårt att veta exakt när stölden inträffade.

Det är inte så ofta Leo använder sina guldföremål som är nedpackade i en låda i lägenheten.

Någon vecka efter att de upptäckt att guldet var borta uppdagade de också att tre flaskor sprit var borta och att dessutom fyra flaskor sprit som stod i ett skåp i köket var urdruckna.

– Tjuvarna visste säkert att vi inte skulle dyka upp på ett tag. Det är ju inte kul att de har varit här, de har förmodligen suttit här i vår lägenhet och druckit. Spriten i sig är inte viktig, det är mer en integritetskränkande känsla, säger Leo Muhola.

Stambyten innebär en osäker tillvaro för de boende?

– Ja, det finns en risk att grejer försvinner. Det är lätt att vara efterklok men man ska inte förvara sina värdeföremål i en byrålåda när det är stambyte, säger Leo Muhola.

Enligt Kicki Nordström, Leo Muholas sambo, ska det under de senaste veckorna ha skett tre stölder i fastigheten 9 och två i fastigheten nummer 13.

– Jag känner en person som blev av med allt bordssilver och alla sina smycken. Det känns obehagligt, folk känner sig oroliga, säger hon.

En annan av de boende ska ha blivit av med all sin champagne.

Sven-Erik Wånell är ordförande i Skärsätra bostadsrättsförening:

– Det är obehagligt och helt oacceptabelt. Vad jag vet har fem stölder inträffat och det är alldeles för mycket. Det ska vara noll.

När bostadsrättsföreningen tog kontakt med olika byggfirmor så var ett krav att säkerheten skulle vara prioriterad.

– Vi kopplar stölderna till stambytet. Det har möjliggjort att obehöriga kunnat komma in i lägenheterna.

Enligt Sven-Erik Wånell ska byggfirman ha egna lås och de ska låsa dörrarna när de arbetar i lägenheterna under stambytet. Firman som har haft ansvaret för stambytet heter Byggpartner.

Sverker Källgården är vd på Byggpartner:

– Det är jättetråkigt. Men vi har haft en dialog med styrelsen i bostadsrättsföreningen om hur vi bedriver arbetet under stambytet. Och vi kom överens om hur säkerheten skulle se ut.

Vilka säkerhetsåtgärder vidtar ni under stambyten?

– Vi har säkerhetsrutiner. Jag vill inte gå in på vad vi gör av naturliga skäl. Vi försöker hjälpa polisen så mycket vi kan, vi har ingenting att dölja. Vi är måna om att reda ut det som har hänt, säger Sverker Källgården.

Det är ju din firma Byggpartner som har ansvaret för säkerheten. Hur ser du på det?

– Det är klart att vi har ett ansvar, men jag vill inte gå in på några specifika fall. Det pågår en polisutredning, säger Sverker Källgården.