Leo vill hjälpa Salems unga

Före detta elitspelaren Leo Damgaard är med och leder drive in-idrotten varje helg.
Före detta elitspelaren Leo Damgaard är med och leder drive in-idrotten varje helg.
Fotbollskvällarna i Storvreten har minskat skadegörelsen i området på helgerna. Nu startar 80-årige eldsjälen Leo Damgaard samma arrangemang i Salem.

I drygt tre år har Leo Damgaard arrangerat fotboll och bordtennis för ungdomar i Storvreten och Tumba. Nu för han konceptet vidare till Salem där han bor. I fredags var det dags att samla ungdomar mellan 13 och 20 år för första gången.

– Jag vill att mina barnbarn och barnbarnsbarn ska växa upp i ett tryggt samhälle. Om jag kan hjälpa några ungdomar från att hamna i fosterhem eller utföra skadegörelse – då har jag nått mitt mål. Jag vill få bättre respekt för samhälle och människor vilket en del tyvärr inte har i dag, säger Leo Damgaard.

I Storvreten lockar drive in-idrotten på fredagar och lördagar 50–60 ungdomar varje kväll. Att vara med är frivilligt, inget medlemskap krävs, och man kan komma och gå när man vill. Några enkla regler finns – bland annat är svordomar och könsord inte tillåtna.

– Ungdomarna som kommer stannar. Det här handlar inte om träning utan om aktivitet, berättar han.

Enligt Leo Damgaard har skadegörelse och klotter minskat markant i Storvreten. I Salems kommun finns också problem med skadegörelse, men det är inget speciellt som Leo tänkt på.

– Jag vill aktivera ungdomar som är i behov av det. Det gäller att vi ger ungdomarna något om vi ska få något tillbaka från dem. Vi kastar aldrig ut någon. Gör vi det skickar vi bara problemet till utsidan.

Han efterlyser fler föräldrar och pensionärer som kan ställa upp och vara ledare då och då. Detta gäller både i Salem och Storvreten. I Salem finns hittills två ledare förutom han själv.

– Det kan vara vem som helst. Bara du brinner för att hjälpa ungdomar, säger han.

Fakta

Startade 2009

Drive in-idrotten startade 2009 i Storvreten och finns numera även i Salem.

I Storvreten arrangeras idrott klockan 20–22.30 fredag och lördag kväll.

I Salem sker drive in-idrotten till att börja med klockan 20–22 på fredagar. Finns intresse och ledare kan det bli mer.