Leo Wågberg överlevde mot alla odds

Leo Wågberg var i jämtland på ett konfirmationsläger arrangerat av Kummelby kyrka.
Leo Wågberg var i jämtland på ett konfirmationsläger arrangerat av Kummelby kyrka.
Förra året var 15-årige Leo Wågberg från Sollentuna med om en svår olycka när hans kanot kantrade. Det iskalla vattnet fick hans hjärta att stanna, och först sex timmar senare kunde sjukhuspersonalen få igång det.

Länstidningen Östersund har träffats honom och hans familj som berättar om den svåra vägen tillbaka.

Det var under ett konfirmationsläger i Jämtland förra sommaren som olyckan inträffade. Leo Wångberg och hans kamrater var ute och paddlade kanot i vad som var en orienteringsövning. En kontroll var ute på en ö, för att nå dit behövde barnen paddla över öppet vatten.

På vägen dit blev vädret sämre, och vinden fick till slut kanoten där Leo Wågberg och en kamrat satt att kantra. Kamraten lyckades kravla sig upp i kantonen igen, men Leo bestämde sig för att simma mot land.

Vatten var dock så kallt att han blev medvetslös bara efter några minuter. I två timmar och tjugo minuter låg Leo medvetslös i vattnet. När han till slut drogs upp behövde han ligga i en speciell hjärt- och lungmaskin i sex timmar innan läkarna fick igång hans hjärta.

Nu, ett år senare, är Leo på väg tillbaka. Helt återställd kommer han dock inte att bli. Hjärna och nerver skadades allvarligt i olyckan, och läkarna tvingades operera bot mycket muskler i ett ben.

– Det är en långsam process som pågår och han kommer inte att bli helt återställd. Jämfört med för ett år sedan är läget ändå väldigt mycket bättre, säger Leos mamma Linn Wågberg till Länstidningen.

Trots svårigheterna är familjen glad att det gått så bra som det gjorde, innan Leo vaknade efter nedsövningen visste de inte alls hur det skulle gå.

– Då trodde vi inte att han skulle kunna prata och röra sig över huvud taget. Men det kunde han och bad om glass det första han gjorde sedan han vaknat, säger Linn Wågberg.

Kanotolyckan ledde till en polisutredning, som Mitt i tidigare rapporterat om har den dock lagts ner sedan dess.