Leta gömda torp i Lidaskogen

Anders Winell, kartansvarig på IFK Tumba SOK, står mitt i resterna av torpet Äldre Rödmossen. I bakgrunden letar Per-Anders Forsberg efter grunden till bostads­huset. På kartan över skogarna kring Lida finns 36 torp och gårdar i varierande skick utmärkta.
Anders Winell, kartansvarig på IFK Tumba SOK, står mitt i resterna av torpet Äldre Rödmossen. I bakgrunden letar Per-Anders Forsberg efter grunden till bostads­huset. På kartan över skogarna kring Lida finns 36 torp och gårdar i varierande skick utmärkta.
”Torp-spotting” i skogen kan bli sommarens stora naturnöje i Lida. I alla fall om gänget bakom friluftskartan ­Lidaskogen får bestämma.

– Vi vill få ut folk i skogen, säger Per Arne Forsberg, projektledare på Tullinge SK.

­Hade det inte varit för pricken på kartan hade gläntan alldeles intill spåret kunnat avfärdas som vilken glänta som helst.

Men ledtrådarna finns – för den som vet vad man ska leta efter.

– Syrénbuskarna här är ett säkert tecken på att det stått ett hus här, säger Anders Winell, kartansvarig på IFK Tumba SOK och den som guidar bland de gamla torpen i skogarna kring Lida.

– Här ser ni grunden, säger han och pekar på en kvadrat av stenblock på marken.

Mycket mer än så återstår inte av torpet Äldre Rödmossen. ­Inuti kvadraten reser sig en tio meter hög gran ovanpå en hög med gammalt byggmaterial. Myggen attackerar ilsket.

– Här bodde familjen Svensson i några år innan de 1926 flyttade till Yngre Rödmossen ett par hundra meter ditåt, säger Anders Winell och pekar genom skogen.

– Det torpet brann ner 1970. Då var det en scoutstuga.

För fyra fem år sedan började arbetet med att samla ihop alla de mindre kartor som orienteringsklubbarna i Tumba och Tullinge har till en stor karta, anpassad för allmänheten. Medan man höll på upptäckte man att Tumbabon ­Håkan Allinger gjort en inventering av torp och gårdar i området – och bestämde sig för att kombinera de båda arbetena.

Nu har slutresultatet precis kommit från tryckeriet. Friluftskartan Lidaskogen är en detaljerad karta över skogarna kring Lida friluftsgård med en kort historik över 36 gårdar och torp på baksidan. De flesta byggnaderna står kvar än i dag, men några är bara ruiner.

Kartan ska säljas via kartans hemsida, på apotek, medborgarkontor och på Lida friluftsgård.

– Kartan kommer att ge våra föreningar pengar, men framför allt gör vi det här för att vi vill få ut folk i skogen. Med en karta blir man tryggare, annars är det lätt att bara hålla sig till spåret, säger Per Arne Forsberg.

Han kliver runt stenfyrkanten, konstaterar att familjen Svensson levt på 36 kvadratmeter och viker upp lite av mossan så att jorden blottas. Han plockar upp en bit tegel.

– Titta, här är nog murstocken.

Kartan är till för alla som vill vandra i skogarna kring Lida. Förutom torpen är 35 kilometer spår utmärkta, liksom alla spårtavlor. Med en tabell som anger avståndet mellan spårtavlorna är det lätt att lägga upp en egen rutt.

Nytt är också att det tidigare militärområdet i Riksten har kartlagts, berättar Anders Winell.

– Vi vill sprida orienteringen och den lokala kulturhistorien. Det är så mycket som är glömt, som folk bara passerar.

Fakta

Friluftskarta för ”torp-spotting”

Område: Vårsta-Tumba-Tullinge-Riksten-Lida.

Innehåller: Detaljerad karta över terräng och bebyggelse, med spårsystem, spårtavlor och 36 torp och gårdar utmärkta.

Säljs av: IFK Tumba SOK och Tullinge SK på bland annat Lida, medborgarkontoret och via kartans hemsida.