Letade efter spöken – hittade glömd skatt

Dante Alm, Moa Höök, Stella Karvonen hittade en 70 år gammal tidskapsel i skolans murbruk.
Dante Alm, Moa Höök, Stella Karvonen hittade en 70 år gammal tidskapsel i skolans murbruk.
Kopparskrinet luktade "gammelmormor" enligt Stella.
Kopparskrinet luktade "gammelmormor" enligt Stella.
Stella Karvonen, Dante Alm, Moa Höök
Stella Karvonen, Dante Alm, Moa Höök
En uppsättning mynt från 1951.
En uppsättning mynt från 1951.
Ett flygfoto från då nybyggda Bolinderbyn – arbetarbostäder till verkstaden i Kallhäll.
Ett flygfoto från då nybyggda Bolinderbyn – arbetarbostäder till verkstaden i Kallhäll.
Dante Alm, Stella Karvonen, Moa Höök går igenom skrinets innehåll.
Dante Alm, Stella Karvonen, Moa Höök går igenom skrinets innehåll.
När fjärdeklassarna Stella och Moa fick höra att det kunde finnas spöken i Ulvsättraskolans omklädningsrum började de forska. Några spöken hittade de inte, istället snubblade de över en 70 år gammal tidskapsel. Med hjälp av kommunens fastighetsavdelning kunde de i fredags lyfta ut en kopparbox, som varit inmurad i väggen sedan skolan byggdes.

Den här märkliga historien tar sin början i december förra året. Stella Karvonen och Moa Höök, fjärdeklassare på Ulvsättraskolan, hör rykten om att det finns spöken i skolans omklädningsrum.

– Jag gick hem och började googla, och då läste jag att det skulle ha murats in ett kopparskrin i skolan. Jag ringde Stella direkt, och vi såg att källan till informationen var Järfällaboken, berättar Moa Höök.

Tjejerna begav sig till biblioteket och lånade Järfällaboken, och hittade där en bild på när kopparskrinet murades in i byggnaden – från år 1951, då skolan byggdes.

– Vi läste att det skulle finnas mynt, tidningar och dokument om skolan i skrinet, säger Moa Höök.

Skattjakten börjar: ”Har aldrig sett en sån entusiasm”

Men att hitta kopparskrinet var svårare än förväntat. Eftersom Ulvsättraskolan byggts ut i flera omgångar såg väggen inte längre ut som den gjorde på bilden. Samma kväll gick Moa och Stella ner till skolan och letade efter den vägg där skrinet var inmurat. Till sist hittade de en vägg där stenarna satt lite lösare, och kunde peta in en liten sten som slog i något som lät som ett kopparskrin.

– Då gick vi till rektorn, och bad om att få se gamla bilder från skolan för att vara helt säkra på att det var rätt, säger Stella Karvonen.

Ulvsättraskolans rektor Per-Olof Wigsen blev förvånad.

– En dag knackade det på min dörr och två entusiastiska tjejer kom in, de öppnade sin ryggsäck och plockade upp gamla böcker. Jag har aldrig sett en sån entusiasm. Jag måste lyssna, tänkte jag, säger Per-Olof Wigsen.

Stort hemlighetsmakeri för att skydda skrinet

Under veckorna som gick kontaktade Per-Olof Wigsen kommunens kulturkontor, och fastighetsavdelningen. Samtidigt försökte han hålla tidskapseln hemlig – han var rädd att nyfikna skulle börja knacka i väggarna, eller kanske till och med stjäla kopparskrinet.

Men i fredags var det dags. Ett mindre uppbåd samlades på skolgården där väggen brutits upp av fastighetsskötarna. Moa Höök, Stella Karvonen och Dante Alm som också fått veta hemligheten fick alla äran att dra ut kopparskrinet.

Skrinet gick inte att öppna med mindre än en borr och en plåtsax, men till sist kunde en lucka öppnas och några papper skymta inuti.

– Det luktar gammelmormor!, sa Stella Karvonen när den nästan 70 år gamla lådan öppnades.

Ska ersättas med ny tidskapsel

I kopparskrinet låg precis det eleverna läst: en samling mynt, tidningsklipp från skolans byggande, två pamfletter om Järfällas ekonomi 1951, en berättelse om hur skolan kom till, en tidning, och ett foto på den då nybyggda Bolinderbyn – Järfällas moderna stolthet.

Framöver planerar skolan att visa upp fynden för eleverna i en monter. Men det finns också planer på att ersätta kopparskrinet med en egen tidskapsel som kan muras in i skolväggen – men vad den ska fyllas med är ännu inte säkert.