Min lokala hjälte

Letar stor historia i små orter

Ända sedan han lärde sig läsa har historia fascinerat Anders Lundin. I ett nytt program gräver han nu i små orters förflutna och hittar förbjudna kärleksöden, hemliga spioner och nazistvapengömmor.

Och han har fått blodad tand.

– Det vore roligt att titta närmare på Enskede, säger han.

Anders Lundin brukar fantisera när han åker tåg.

– När jag tittar ut genom tågfönstret kisar jag med ögonen och föreställer mig hur det såg ut där förut. Jag är övertygad om att det går att hitta dramatiska händelser och livsöden överallt, säger han.

Därför beskriver han SVT:s nya miniserie ”Det hände här” som en dröm. Tillsammans med tre historiker reser Anders Lundin runt till små samhällen i Sverige för att hitta lokala historiska berättelser. Till sin hjälp tar de ortsborna som efter tre dagar, och i slutet av varje avsnitt, får rösta på den berättelse de tycker är bäst.

– Det har varit både spännande, nervöst och väldigt intensivt. Vi har varit igång nästan dygnet runt, säger Anders Lundin, som minns en ljuvlig kärlekshistoria i Njurunda i Medelpad speciellt bra.

Men alla berättelser är långt ifrån ljuvliga. I kväll tisdag får tittarna följa med teamet till orten Boxholm i Östergötland där de hittar en nazistgenerals vapengömma, en torparhustru som sägs spöka och en okänd Robin Hood.

Första avsnittet, som sändes förra veckan, lockade en miljon tittare.

– Det är succé, helt enkelt. Jag tror att folk är genuint intresserade av vad som hänt där de går förbi på dagarna. Att det ger perspektiv, säger producenten Rasmus Åkerblom vid produktionsbolaget Mediabruket.

För Anders Lundin började intresset för historia tidigt.

– Så fort jag kunde läsa läste jag historieböcker som min pappa gav mig. Jag fascinerades av de äventyrliga berättelserna och att kunna förflytta mig till en annan tidsålder. Att få följa med en annan människa in i en annan tid, säger han.

Intresset blev sedan hans yrke. Men han slutade jobba som historielärare när han valde att gå över till mediebranschen.

Om han får bestämma blir det nu mer grävande i små orters historia.

Finns det någon plats som du är extra sugen på?

– Det roliga i programmet är ju att inte veta vad som har hänt. Varför inte titta närmare på förorten? Eller bestämma sig för att titta närmare på Enskede och berätta saker som har hänt exakt här?

För tre år sedan flyttade han själv in i en villa just Enskede.

– Jag trivs jättebra. Det är fantastiskt att bo så nära stan och ändå lite utanför. Samtidigt är det väldigt fint här, runt Gamla Enskede och Triangelparken, säger ­Anders Lundin.

Och det är inte konstigt att han känner sig hemma i söderort.

– Jag är uppvuxen i Farsta och det är trevligt att åka hem dit och bara vara, säger han.

Varför inte titta närmare på förorten?Anders Lundin

Fakta

Bor i villa Enskede – uppvuxen i Farsta

Namn: Anders Lundin.

Ålder: 54 år.

Bor: I villa i Enskede med fru och barn. Uppväxt i Farsta.

Bakgrund: Arbetade som lärare innan han utbildade sig på Dramatiska institutets radioproducentlinje. Har varit programledare för bland annat ”Melodifestivalen”, ”Expedition Robinson” och ”Allsång på Skansen”.

Aktuell: I lokalhistoriska serien ”Det hände här”. Andra avsnittet av fyra sänds i kväll, tisdag, klockan 20 i SVT1.

Nästa projekt: Turné med ”R.E.A (Roligt Elakt Aktuellt)” i vår.