Ett levande museum mitt i Vega

Cristina Taccola, Carlo Taccola och Tove Elomaa vid Antikladan.
Cristina och Carlo Taccola tillsammans med Tove Elomaa vid Antikladan.
Antika saker med minnen och historier, det är vad som driver den glada trion som har Antikladan i Vega. Och när nyfikenheten sätter in hittar de fantastiska berättelser. En av dem började med en tavla i ett dödsbo.

I den röda 1800-tals byggnaden i Vega som förr användes som sädesmagasin till Söderby kvarn, och senare även som militärförråd, är i dag fylld till brädden av antikviteter. I huset bredvid i den så kallade mjölnarbostaden, byggd i lera och halm med anor från 1600-talet fanns traktens telefonstation i början av 1900-talet. Det är bara en bråkdel av historien om husen mitt emot ”Vegabaren” som man lätt åker förbi utan att ge någon notis.

Fastigheten köptes av Carlo Taccola för tio år sedan och numera rymmer den verksamhet med antikviteter. På nedervåningen i det gamla sädesmagasinet är det Tove Elomaa som säljer antikviteter, på övervåningen är det Carlos fru Cristina som driver verksamhet. Och det var också hon som i ett dödsbo hittade urklipp och dokument om andra världskrigets förintelse. Nyfiket fastnade hon för historien om konstnären Jerzy Radwanek och affärsmannen Jerzy Wojnas.

– Förutom gamla tidningsurklipp om förintelsen så fanns den här tavlan signerad Jerzy Radwanek, berättar Cristina och visar mig en målning med färgglada fiskar.

Radwaneks tavla som hittades i ett dödsbo.
Jerzy Radwaneks tavla som hittades i ett dödsbo.

Jerzy Radawnek tillfångatogs i Polen när han stred mot tyskarnas ockupation av landet och placerades i Auschwitz 1940. Tillsammans med andra polska fångar så ingick han och Wojnas i en hemlig organisation i fånglägret där de bland annat planerade flyktvägar och smugglade in mat till de judiska barackerna.

Läs mer: Historisk torklada hotas av nybygge

Radwanek arbetade som elektriker och kunde röra sig friare inne i koncentrationslägret än de andra fångarna. Det gjorde att han flera gånger medvetet orsakade strömavbrott så att han kunde smuggla in mat och mediciner i barackerna där de fängslade judarna satt. Men det innebar också en stor risk, de gånger han blev påkommen misshandlades han svårt.

Radwaneks historia finns bevarad hos The Jewish foundation for the righteous, en stiftelse som startades för att berätta om de många som människor som vägrade sitta passiva under andra världskrigets förintelse.

– När Auschwitz befriades började Radwanek studera konst och blev professor och konstlärare i Krakow. Den här tavlan är signerad 1956, säger Cristina och berättar attJerzy  Radwanek dog 2001.

Läs mer: Vega byggs med raketfart

Men hur hamnade då hans tavla i Antikladan i Vega? Historier flätas samman när Cristina gräver vidare i historien.

– Radwanek var vän till Jerzy Wojnas som under en tid arbetade i Gestapos restaurang i Auschwitz, han smugglade ut mat och mediciner till fångarna och köpslog med vakterna, säger Cristina.

1945 kom Wojnas till Sverige, här blev han en framgångsrik affärsman och det är troligtvis via Wojnas som tavlan har letat sig till Sverige.

– Vi tar hand om grejer som ingen annan vill ha, vi köper in dödsbon och får se folks liv och drömmar. Det är ett fantastiskt roligt arbete.

Cristina Taccole i Antikladan i Vega, Haninge
Cristina Taccola brinner för historian.

Lägger du så här mycket tid på allt du får in?

– Nej, det går ju inte men jag är så otroligt nyfiken. Och egentligen tycker jag alla saker skulle säljas med sin historia, men det tar tid.

Tavlan planerar nu Cristina att skänka till judiska museet i Stockholm.

– Det vore roligt att donera den så att den kommer rätt, så att fler kan se den. En ung man som fångades i det helvetet, bara det är en bedrift, säger Cristina.