ANNONS

Lever campingliv – mitt i stan

Patricia och Carsten Gehler har kommit från Tyskland för att upptäcka Södermalm och Stockholm tillsammans med sin dotter Collien och hunden Toto.
Patricia och Carsten Gehler har kommit från Tyskland för att upptäcka Södermalm och Stockholm tillsammans med sin dotter Collien och hunden Toto.
Att campa mitt i stan tillhör inte den traditionella bilden de flesta har av campingliv.

Men på Tantolundens husbilscamping, som ligger ett stenkast från den susande trafiken på Ringvägen står husbilarna tätt bakom skogsdungen.
ANNONS

På Tantolundens husbilscamping finns det 14 platser som ofta utnyttjas av allt från utländska turister till pensionärer som hälsar på barnbarnen. Det är inte det traditionella sättet att campa – i alla fall inte i Sverige, än.

– Men utomlands är det vanligt. Många vill ställa husbilen och sedan kunna promenera runt och upptäcka stan. Man vill helst inte promenera så långt, och därför är det många som värdesätter närheten till allt, säger Annika Erneborg som har drivit campingen i fyra år tillsammans med sambon Mats.

I Sverige är det bara i Stockholm den här typen av citynära husbilscamping finns. Men enligt Lars Edström, ordförande för intresseföreningen husbilsklubben, är det något som kommer att öka.

– Vi rör oss ju på ett lite annat sätt än den traditionella husvagnscamparen. Att det ska bli fler citynära campingar är något vi aktivt jobbar med.

Galache Carlos från Frankrike har bott på campingen i 15 dagar och ska precis åka vidare till Estland. Han brukar vara här två månader varje år för att hälsa på sin dotter och sitt barnbarn, som bor på Södermalm.

– Här finns det ofta plats, och det är det nära till allt. Man kan cykla eller ta bussen in till stan, och det är bra förbindelser, säger han.

På husbilscampingen i Tanto­lunden märker man att intresset för husbilscampingen ökar.

– Det säljs fler och fler husbilar, och vi märker av att det är fler och fler som upptäcker fördelarna med husbilslivet. Många som kommer hit har sålt husvagnen och lantstället och köpt en husbil i stället.

Patricia och Carsten Gehler från Tyskland är ute och campar för första gången tillsammans med dottern Collien och hunden Toto. De valde Södermalm just för att de vill ha närheten till allt.

ANNONS

– Tidigare har vi varit på mer traditionella campingplatser nära vatten. Vi har backpackat mycket innan vi fick barn och har svårt att vara kvar på samma ställe länge, så nu är husbil ett perfekt alternativ för oss. Vi har allting med oss, men är ändå fria att åka runt hur mycket vi vill.

Galache Carlos från Frankrike brukar gästa campingen varje år. ”Här är det nära till allt”, säger han.

Fakta

Fler köper husbil än husvagn

Intresseföreningen husbilsklubben är med sina 13 000 medlemmar Sveriges största husbilsklubb, och växer hela tiden.

För tredje året i rad säljs fler husbilar än husvagnar, om man tittar på nyregistreringar.

Den vanliga husbilscamparen stannar i snitt mellan ett och två dygn på samma ställe.

Källa: husbilsklubben.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.