Tidig leverans till vineriet i Solna

700 lådor med druvorna Sangiovese och Cabernet Sauvignon fraktades i två dygn i kylbil.
700 lådor med druvorna Sangiovese och Cabernet Sauvignon fraktades i två dygn i kylbil.
Vindruvorna kom tidigare i år till vineriet i Solna, The Winery Hotel.
– Det var inte planerat med leverans så här tidigt, men på grund av värmeböljan i Europa fick vi plocka tidigare i år, säger Jan Söder, en av ägarna till The Winery Hotel.

I fredags kom leveransen på 10 ton druvor från Toscana i Italien till vineriet i Solna.

– Det var inte planerat med leverans så här tidigt, men på grund av värmeböljan i Europa fick vi plocka tidigare i år, säger Jan Söder, en av ägarna till The Winery Hotel.

Druvornas storlek är en femtedel av en ”vanlig” druva som kan köpas i butik.

– Det bästa är att få in vindruvor direkt från fältet, men den här med att transportera i en kylbil verkar funka väldigt bra. Våra vinkännare har sagt att druvorna ser väldigt bra ut.

Ökat intresse

Förra årets vin tog slut efter knappt ett år. Inför det kommande året förutspår ägaren Jan Söder att vinet kommer sina mycket fortare.

– Det känns som Solnaborna och Stockholmsborna har fått upp ögonen, nu verkar folk förstå att vi är en vingård.

Sedan starten 2015 har vineriet producerat 8 000 rödvinsflaskor per år. Förra året kom en rosé och även för i år kommer rosévin buteljeras på 1 000 flaskor.

– Vi har kapacitet att ta emot 12-14 ton druvor, så vi kanske kan öka vår produktion, det vill alla här i huset.

Växande trend

Ett Urban Winery är när vinproducenten väljer att placera vineriet i statsmiljö, och inte i anslutning till vingården. I dag finns det Urban Winery i Vancouver, Wahington DC och i Solna.

– Nu är det ett begrepp som det talas mycket om. Konceptet är cirka 10-15 år gammalt och det finns på lite olika platser i världen, säger Jan Söder.

Skördefest med fokus på Italien

Druvornas ankomst skulle ha firats med den planerade skördefesten i slutet av september, precis som tidigare år, men eftersom leveransen kom i helgen fick de fira med bland annat vinprovning. Allmänheten erbjöds även att prova på att trampa vin.

– Vi hade hoppats att det skulle sammanstråla med vindruvornas ankomst, men nu blir höjdpunkten att allt är i gång. Det blir fokus på vineriet som är hjärtat i verksamheten. Men vi kommer även bygga upp en italiensk piaza (ett torg), där det kommer finnas tunnbindare, drejare och möjlighet att smaka på vin och ost, säger Jan Söder.

Foto: Jan Malmström/The Winery Hotel.

Skördefesten börjar den 30 september och håller på till och med den 1 oktober.