Levy gör podd i brorsans kök

Niklas Levy har haft tankar på att skriva en bok om skillnaden mellan public service och kommersiell media. ”Jag är i hjärtat en public service-människa”, säger han.
Niklas Levy har haft tankar på att skriva en bok om skillnaden mellan public service och kommersiell media. ”Jag är i hjärtat en public service-människa”, säger han.
För 25 år sedan hade han 1,5 miljon lyssnare.

I dag gör han en podd som laddas ner av 200 personer per avsnitt.

Men Niklas Levy är nöjd. Han gör vad han vill och han har kul.

Studio 64 heter den och spelas in i brodern Michael Levys kök, där de tillsammans med vännen Per Wiklund pratar om den fas i livet de själva befinner sig i. Övergången från yrkesliv till pension.

Med lättsamt anslag går de igenom ämnen som hur pengarna ska räcka när man inte jobbar längre, och risken att ta för många glas när man inte måste upp tidigt morgonen därpå. Och så spelar de en låt i slutet av varje avsnitt. De har ett coverband som heter Perry and the Pacemakers.

När han mejlade redaktionen om podden blev vi nyfikna. Niklas Levy? Det var ju han och Ingvar Storm som för 25 år sedan regerade fredagarna i P3 med tretimmarsprogrammet Metropol, som alla över 40 minns för stående inslag Flipp eller Flopp, Göte ­Johansson och inte minst Spanarna, som lever vidare som eget program.

– Vi hade 1,5 miljoner lyssnare varje fredag och det kom vi upp i ganska snabbt. Vi gjorde något som folk tyckte var väldigt bra och som vi själva tyckte var bra. Och vi gjorde det i ett väldigt gynnsamt medieklimat.

I början av 90-talet blev han och Ingvar Storm intensivt uppvaktade av de nya privatradiokanalerna. Efter moget övervägande bestämde han sig för att tacka ja till Radio City och tillsammans med Lotta Bromé drog han igång programmet Akvarium som sände från krogen med samma namn. Det var livespelningar, inbjudna gäster, prisutdelningar. Och de hade kul.

Men inför hösten 1995 kom direktiv om att slopa alla talade inslag i programmet.

– Vi hade bokat upp en massa gäster, bland annat tre partiledare som tackat ja till Flipp eller Flopp några veckor före valet. Det var pinsamt att ringa och lämna återbud.

Niklas Levy beskriver denna frontalkrock mellan den kommersiella radions fokus på lönsamhet och två programledare skolade i public service som en sina värsta stunder under yrkeslivet.

Han bestämde sig för att sluta och gick vidare till nya uppdrag, både bra och mindre bra. Gjorde tv och radio, hela tiden på den privata ­sidan. Fann sig till slut stå i en radiostudio där formatet blivit så mallat att han hade 20 sekunder på sig att säga något mellan låtarna. Synd på en radiobegåvning ändå.

När han blev tillfrågad om att driva golfklubben Svartinge tackade han ja. Golf har livet igenom varit ett av hans största intressen. Han var där i sex år.

– Men jag ville tillbaka till medievärlden. När man gjort så mycket roliga saker var det där jobbet faktiskt rätt tråkigt. Jag var 59 år och ville ha kul, struntade i att tjäna pengar och började frilansa för P4. Nu har jag löpt linan ännu mer ut. För på Studion 64 tjänar vi inte ett korvöre.

Vi gjorde något som folk tyckte var väldigt bra och som vi själva tyckte var bra.

Fakta

Ledde Grammisgalan under fem år

Namn: Niklas Levy.

Ålder: 65 år.

Bor: Sedan 1993 i våning vid S:t Eriksplan med utsikt över Vasaparken.

Familj: Gift med Paula Scherrer, fyra vuxna barn varav två från tidigare äktenskap.

Gör: Podden Studio 64.

Aktuell: Podden deltar under Seniordagen i Kungsträdgården i dag.

Bakgrund: Programledare på SR. Gjorde Metropol med Ingvar Storm 1982–91. Ledde Grammisgalan 1988–93. Gick över till Radio City 1993 och fortsatte sedan med privat radio och tv.