Li uppfann talande tandborste

Rui-Xin Li är inte den som sitter och hänger – men efter ett hårt jobb händer det att han kopplar av en stund i Vasaparken.
Rui-Xin Li är inte den som sitter och hänger – men efter ett hårt jobb händer det att han kopplar av en stund i Vasaparken.
Vasastadsbon Rui-Xin Li är 20 år, driver två företag, läser till arkitekt och har sökt till Handels i höst.

Nyligen vann han en dokusåpa för unga entreprenörer.

Snart lanserar han den vinnande affärsidén – en talande tandborste som berättar för barn hur de ska borsta tänderna.

– Jag älskar utmaningar och att göra saker som jag nästan tror att jag inte klarar av. Jag gillar att pusha gränserna, säger Rui-Xin Li.

För Li, som han kallas, är det högt tempo som gäller. Förutom att driva två företag pluggar han till arkitekt i Stockholm.

Och i mars var han en av deltagarna i UR:s dokusåpaserie ”Idéfabriken” där unga entreprenörer tävlade mot varandra med sina affärsidéer.

Li kom med i programmet genom en idé om hur man ska hjälpa ungdomar att få jobb.

– Jag trodde att vi skulle tävla med våra idéer. Men så blev det inte. I stället skulle vi komma på en ny idé på sex dagar. Först kände jag mig lite lurad, men snart tänkte jag att nu jäklar kör vi och blev jättetaggad.

Deltagarna delades in i grupper och Li hamnade ihop med Johanna Theander och Eddie Närhi. Tillsammans började de skissa på en talande tandborste för barn som hatar att borsta tänderna.

– Det är en interaktiv tandborste som känner av barnets rörelse. Mekaniken inuti avgör om barnet borstar för snabbt eller för sakta. Tillsammans med en rolig röst som instruerar barnet blir borstningen mycket roligare, berättar Li.

Den talande tandborsten gick hem hos ”Idéfabrikens” jury och Lis grupp vann 100 000 kronor för att finansiera borsten. Just nu tar de fram en prototyp och produkten lanserar troligen om två år. Mer vill han inte avslöja.

För tillfället är han även i full gång med sitt andra projekt – att få ungdomar i arbete.

– Unga har svårt att synas på arbetsmarknaden trots att vi ofta har mycket energi och glöd. Därför har jag och kompis utvecklat en sajt där ungdomar kan lägga upp en video på 30 sekunder där de säljer in sig själva. Sedan matchar vi ihop filmen med arbetsgivare som vi tror kan vara intresserade. Innan sommaren ska sajten lanseras.

Till hösten har han dessutom sökt in på Handelshögskolan i Stockholm.

– Skolan anordnar en tävling som heter ”Årets affärskreatör” som riktar sig till unga entreprenörer som tävlar om en plats på Handels. Och jag är en av finalisterna.

Båda Lis föräldrar kommer från Kina. Han ser ett samband mellan sitt driv och den kinesiska kulturen.

– Kineser jobbar mycket och pushar sina barn. Och de har ju lyckats att få igång mig – nu kan de inte stoppa mig! säger Li och skrattar.

Hur orkar du med allt?

– När jag gör något gör jag det med hundra procent fokus. Efteråt kanske jag tar en promenad i Vasaparken för att rensa mina tankar.