Liberalerna: ”Cykelbanan är skitkass”

Här gäller det att se sig för. Cykelbanan löper extremt nära portarna på Hägerstensvägen.
Här gäller det att se sig för. Cykelbanan löper extremt nära portarna på Hägerstensvägen.
Artikeln om den farliga cykelbanan på Hägerstensvägen har väckt starka reaktioner.
– Cykelbanan är verkligen skitkass. Det här får vi lyfta upp i trafiknämnden, säger Patrik Silverudd (L).

Lokaltidningen Mitt i berättade i förra veckan om att inget gjorts åt den farliga cykelbanan som löper extremt nära portarna på Hägerstensvägen mellan Axelsberg och Örnsberg.

Detta trots att en kvinna blivit påkörd samt att trafiknämnden för tre och ett halvt år sedan beslutade att cykelbanan skulle tas bort.

– Det är otroligt att inget hänt. Förutom att cykelbanan går nära portarna så är det också stolpar precis intill. Så om man väjer för någon som går ut ur porten, riskerar man att köra in i stolpen, säger Henrik Bergman, som startat Facebookgruppen ”Säkrare cykelbana på Hägerstensvägen”.

I Facebookgruppen Cykla i Stockholm har många synpunkter på cykelbanan. En kvinna skriver: ”Jag cyklar alltid på vägen där. Typiskt exempel på konfliktdesign och dålig trafikplanering”.

Många har förslag till lösningar också. Varför inte flytta cykelbanan till andra sidan vägen, och göra en dubbelriktad cykelbana där? Eller ta bort parkeringen på andra sidan, och på så sätt få plats att bredda cykelbanan? En kvinna föreslår att ett staket sätts upp utanför portarna på bostadshusen: ”När ungarna rumlar ut ur porten ska de mötas av ett staket – inte en smäll”.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) har försvarat sig med att cykelbanefrågan är svårlöst, och att ärendet fastnat. Han har dock lovat att ta tag i det igen och hitta en lösning.

Patrik Silverudd (L) ledamot i trafiknämnden säger att hans parti kommer att trycka på så att något görs.
– Cykelbanan är verkligen skitkass, ursäkta uttrycket. Så här kan vi inte ha det. Den här frågan får vi lyfta upp i trafiknämnden, säger han.