Min lokala hjälte

Liberalerna efter Hersiaffären: ”Kommunallagen kan behöva ändras”

awadlotta
Lotta Edholm (L) och Awad Hersi.
Kommunallagen kan behöva ändras. Det menar oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) efter att Miljöpartiet under flera veckor inte lyckats få sin egen politiker Awad Hersi att avgå.
Nu väljer han själv att gå, efter Mitt i:s avslöjanden.

Efter Mitt i:s stora granskning av Awad Hersis (MP) agerande som ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, valde han på fredagseftermiddagen att avgå från alla uppdrag. Det sker efter att hans eget parti under flera veckor krävt hans avgång.

Awad Hersi ska, enligt en lång rad anonyma källor, bland annat ha försökt att påverka vem som får försörjningsstöd, strukit negativa stycken i beslutsunderlag – och orsakat flera avhopp bland chefer och anställda.

Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) är nöjd över att Awad Hersi nu väljer att avgå.

– Det är naturligtvis väldigt bra. Hans agerande har skadat tilltron till demokratin och tilltron till stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta. Det är bra men det har tagit alldeles för lång tid.

– Det här problemet har funnits i åratal utan att Miljöpartiet har agerat.

Lotta Edholms partikollega Ann-Katrin Åslund (L) som tidigare var ordförande i nämnden har tidigare berättat hur Awad Hersi försökt påverka individärenden redan 2008, när hans parti inte satt i majoritet.

– Han borde aldrig ha blivit ordförande när de här signalerna fanns. Ansvaret för det här vilar tungt på Miljöpartiet, säger Lotta Edholm.

Under de veckor Awad Hersi valde att sitta kvar som ordförande, trots att hans eget parti krävde hans avgång, satt Spånga-Tensta stadsdelsnämnd i en märklig sits. Eftersom nämndorföranden väljs ett år i taget fanns det inga lagliga sätt att avsätta honom.

Lotta Edholm lyfter nu frågan om huruvida kommunallagen kan behöva ändras för att undvika sådana här situationen i framtiden.

– Jag menar att man åtminstone borde se till att man kan avsättas om man inte har förtroende från sitt eget parti. Vi har ett ökande problem med politiska vildar i Sverige. Folkvalda i fullmäktige ska man inte kunna avsätta, men om en person har ett nämnduppdrag måste det egna partiet kunna flytta honom, säger Lotta Edholm.