ANNONS

Liberalerna kräver krafttag mot klottret

Anmälningarna har ökat explosionsartat.
Anmälningarna har ökat explosionsartat.
Klagomålen om klottret har ökat explosionsartat i vissa delar av Stockholm. Nu kräver Liberalerna att majoriteten ska agera, men Daniel Helldén menar att den stora mängden anmälningar handlar om stadens nya tyck-till-app.
ANNONS

Under året har Mitt i rapporterat om det ökade antalet anmälningar om klotter runt om i Stockholm. Klagomålen har skjutit i höjden i framförallt innerstan och söderort. Statistik från trafikkontoret visar att klagomålen under 2016 har ökat med 40 procent i hela Stockholms stad och i Enskede-Årsta har anmälningarna ökat med hela 143 procent.

”Daniel Helldén liknar allt mer Bagdad Bob i frågan”

Klagomål om kränkande klotter har ökat med 158 procent och värst är det i söderort som står för nästan hela ökningen. Nu kräver Liberalerna att majoriteten ska agera.

– Det ökade antalet anmälningar handlar till stor del om att det blivit enklare att anmäla, men det står inte för hela ökningen. De saneringsföretag som jag pratat med och de på trafikförvaltningen menar att det är högst troligt att det faktiska klottret också ökat. Daniel Helldén säger att allt fungerar men jag tycker han liknar allt mer Bagdad Bob i frågan, säger Patrik Silverudd (L), ledamot i trafiknämnden.

”Staden tappar förtroende”

I Stockholms stad gäller 24-timmarsgarantin, vilket betyder att klotter måste tvättas bort inom ett dygn från att det upptäckts. Problemet enligt Patrik Silverudd är att den garantin bara gäller för de kommunala fastigheterna. Om någon klottrar på en privat fastighet skickar staden en uppmaning till fastighetsägaren om att tvätta bort klottret.

–  Vanliga medborgare ser ju inte skillnad på kommunala och privata fastigheter. De ser saneringsföretag tvätta väggar med klotter men struntar i andra klottrade väggar bara tvärs över gatan. Det gör att staden tappar förtroende.

Han vill att privata fastighetsägare ska få en chans att ingå i garantin.

– Majoriteten menar att det är för byråkratiskt att skriva sådana avtal, men jag tror det handlar om hur mycket vilja det finns. Vi borde kunna ge fastighetsägarna ett erbjudande, säger Patrik Silverudd.

ANNONS

”Ett tekniskt svårt avtal”

Daniel Helldén, trafikborgarråd, säger att man kan titta på förslaget men att det låter svårt rent tekniskt med ett sådant avtal.

– Det finns väldigt många fastighetsägare i kommunen. Man måste vara väldigt tydlig och överens om vem som tar kostnaderna och det är inte helt enkelt med så pass många fastighetsägare. Jag kan se att det blir svårt att genomföra ett sådant avtal.

Daniel Helldén säger att den största orsaken till att anmälningarna ökat är att det blivit lättare att anmäla.

– Efter att vi har infört den nya tyck-till-appen har alla typer av anmälningar ökat, från vägskyltar till klotter. Vi har heller inte underlag för att säga att klottret har ökat utan vi kan bara säga någonting om anmälningarna. Därför måste vi utreda mer.

Fakta

Här ökade klagomålen om klotter som mest

Enskede-Årsta :

2015: 751

2016: 1825 (ökning med 143 procent)

Norrmalm:

2015: 1033

2016: 1774 (ökning med 72 procent)

Kungsholmen:

2015: 1000

2016: 1675 (68 procents ökning)

Södermalm:

2015: 2417

2016: 3634 (50 procents ökning)

Akuta ärenden (kränkande klotter):

Hela Stockholm

2015: 144, 2016: 372 (158 procents ökning)

Söderort

2015: 108, 2016: 318 (194 procents ökning)

Innerstaden

2015: 24, 2016: 39 (63 procents ökning)

Västerort

2015: 12, 2016: 15 (25 procents ökning)

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.