Liberalerna kräver svar om tvångsvårdade barn

Åsa Nilsson Söderström (L) kräver att de rödgröna utreder varför LVU-anmälningarna ökar.
Åsa Nilsson Söderström (L) kräver att de rödgröna utreder varför LVU-anmälningarna ökar.
Efter sjudubblingen av antalet tvångsomhändertagna barn i Spånga-Tensta kräver Åsa Nilsson Söderström (L) att det rödgröna styret tar reda på varför.
– Det är något som inte stämmer, säger hon.

Efter Mitt i:s artikel om sjudubblingen av LVU-anmälningar i Spånga-Tensta kräver Åsa Nilsson Söderström, ledamot i stadsdelsnämnden för Liberalerna, att det rödgröna styret tar reda på varför.

 

– När antalet omhändertagna barn sjudubblas på fem år börjar man undra hur det står till, det är något som inte stämmer och vi måste ta reda på vad, säger Åsa Nilsson Söderström.

Orsaken kan enligt henne ligga i att fler väljer att anmäla, bättre uppmärksamhet från förskolorna, ledningsproblem eller en förvärrad situation.

– Vilket det än är måste vi veta vad och sedan åtgärda problemet. Det är oacceptabelt att socialtjänsten fungerar sämre i Spånga-Tensta än i andra områden, säger hon och syftar på en rapport från Arbetsmiljöverket där socialtjänsten i Spånga-Tensta får hård kritik.

Förutom det ökade antalet omhändertagna barn oroas hon av de långa utredningstiderna. Förra året överskreds tidsfristen i 44 procent av barn- och ungdomsärendena.

– När en ungdom far illa måste det hanteras snabbt och effektivt. De styrande i stadsdelen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, borde ha tagit tag i det här för länge sedan. Att det fått fortgå är hemskt.