Min lokala hjälte

Liberalerna om budgetlöftet: Ett skolsvek

Liberalerna skräder inte orden: Skolsvek. Det kallar partiet skolborgarrådet Olle Burells (S) uttalande om att naturskolor kan minska segregationen och höja skolresultaten.
Liberalerna kallar majoritetens budgetlöfte om naturskolor "ett skolsvek" och anser att det finns viktigare skolsatsningar att göra. Skolborgarrådet Olle Burell (S) tycker kritiken är "fånig".
Liberalerna går till hårt angrepp mot skolborgarråd Olle Burells (S) uttalande om att naturskolorna kan motverka skolsegregation och höja skolresultaten.
"Ett skolsvek", anser Liberalerna och efterlyser rejäla satsningar på skolan i klassrummen och inte ”extraupplevelser”.

Lite i förtid släppte S och MP på tisdagen budgetlöftet om att satsa på naturskolor med utomhuspedagogik. Skolborgarrådet Olle Burell (S) tycker att det är en viktig satsning och motiverar den med att han ”ser det som ett sätt att minska skolsegregationen” och höja skolresultaten.

– Det kommer öka skolresultaten genom att eleverna kommer ut i naturen och när de på plats får undervisning blir eleverna mer motiverade, sa Olle Burell (S) till Mitt i Hammarby Skarpnäck på tisdagen.

Detta uttalande har fått Liberalerna, som är i opposition att se rött. Pressansvarig Malin Hasselblad skräder inte orden i ett pressmeddelande till Mitt i-tidningen: ”Det här är ett uttryck för en konstig och kontraproduktiv syn på kunskap, att det som avgör är ”extraupplevelser” – det är i skolan och klassrummen satsningarna måste komma om kunskaperna ska bli bättre – och något sådant ser vi inte den politiska majoriteten göra, vilket vi ser som ett skolsvek.”.

– Deras kritik är fånig och inrelevant. Det här är en jättebra satsning som kommer bidra till att öka elever och lärares motivation, säger Olle Burell (S).

Majoriteten presenterar budgeten för 2017 i dag onsdag. Liberalerna anser att det som hittills släppts, satsning på naturskolor och rektorslönelyft, är magert. Olle Burells svar på kritiken är att det kommer att framgå av budgeten att majoriteten fortsätter satsa på skolan på en hög nivå trots kärvt budgetläge.

– Den ena goda utesluter inte det andra. Självklart behöver vi satsa både på klassrum i byggnader och utomhus. Vi satsar på båda. Vi har sedan vi tillträdde tillfört en halv miljard extra på skolan på ordinarie, traditionell undervisning. De här är en liten summa på något extra som kan inspirera, säger Olle Burell.

Lotta Edholm (L), oppositionsborgarrådet och vice ordförande i utbildningsnämnden, förtydligar kritiken mot majoritetens satsning på naturskolor och noterar att det inte finns öronmärkta pengar även om summan en halv miljon kronor per år nämnts av Burell (S).

– Jag tycker det är mer än lovligt naivt att 500 000 kronor ska minska segregationen. Det krävs ju betydligt mer än så. Skolresultaten ökar framförallt för att man satsar på bättre lärare och högre lärarlöner. Och majoriteten stoppade ju högre lärarlöner.

Liberalerna anser att högre lärarlöner krävs i Stockholm. Rektorslönelyft och naturskolor är för magert, menar partiet.

Olle Burell tycker att Liberalernas kritik är ”fånig” och ”orelevant” eftersom han anser att majoriteten satsat en extra halv miljard på den traditionella skolan sedan de tillträdde och att satsningen på naturskolor handlar om lite extra pengar som ändå kan öka elevernas motivation. Kommentar?

– Att de satsat mer pengar på skolan är ju för att det är fler elver. Vi har ju ett system i Stockholm med att pengarna följer eleverna. Fler elever ger mer pengar. De har inte gjort någon särskild lärarlönesatsning i år.

Lärarlöner är den viktigast frågan för Liberalerna, enligt Lotta Edholm.

– Absolut. Det är strategisk enormt viktigt för att behålla lärare eftersom Stockholm är en konkurrensutsatt marknad, säger Edholm.