Min lokala hjälte

Liberalerna vill rädda Storkyrkobadet

14 små badkar i porslin står på rad i Storkyrkobadet. Arkivbild.
14 små badkar i porslin står på rad i Storkyrkobadet. Arkivbild.
Storkyrkobadet i Gamla stan har adressen Svartmangatan 20-22.
Storkyrkobadet i Gamla stan har adressen Svartmangatan 20-22.
Lotta Edholm (L) Liberalerna
Lotta Edholm (L).
Gamla stans enda badhus, Storkyrkobadet, hotas av stängning efter en chockhöjning av årsavgiften. Liberalerna är kritiska.

Storkyrkobadet i Gamla Stan är nedläggningshotat. Badet drivs av den ideella föreningen Storkyrkobadarna – men om Stockholms stad inte fortsätter att skjuta till pengar för drift och underhåll kan badet inte fortsätta.

Liberalerna är emot nedläggningen.

– Storkyrkobadet är en unik pärla i Gamla stan och bedriver dessutom simskola, som vi har brist på i Stockholm. Badet har funnits i sin nuvarande form sen 1930-talet, sedan tiden då många boende i Gamla stan saknade badrum och behövde offentliga badmöjligheter, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

– Att spara in på Stockholms levande kulturhistoriska skatter och lägga ner fungerande bad i staden är en riktigt dålig prioritering av de rödgrönrosa och något som Liberalerna går emot, fortsätter hon.

Stadens fastighetsbolag SISAB vill kraftigt höja årskostnaden för driften och underhållet av badet, från 120 000 kronor till 650 000 kronor. Utbildningsförvaltningen är den stor står på kontraktet, och kommer inte betala mellanskillnaden.

– Det finns inga planer på det, säger Mikael Lindberg, kommunikatör på utbildningsförvaltningen.

Teddy Nordmark, ordförande för Storkyrkobadarna, säger att föreningen inte har råd att betala den dryga halva miljonen mer i årskostnad.

– Det beloppet mäktar vi inte med. Jag har försökt få till stånd ett möte med utbildningsförvaltningen och SISAB utan att lyckas. Den aviserade utgiftsökningen från 1 januari nästa år har vi ingen chans att klara, säger han till Dagens Nyheter.

En Södermalmsprofil som har varit en frekvent besökare på Storkyrkobadet är Jonas Gardell. Här mötte han bland annat sitt livs kärlek, vilket han berättade om i Mitt i tidigare i höst. 

Fakta

Gamla stans enda badhus

Storkyrkobadet i Gamla stan har adressen Svartmangatan 20-22.

Badet har en 14 meter lång bassäng och är inrymt i källaren under Estniska skolan och simhallens valv stammar från 1750-talet.

1932 byggdes den nya Storkyrkoskolan och då inrättades ett skolbad med omklädningsrum, simhall och små porslinsbadkar med dusch ovanför varje kar.

År 1945 tillkom bastu och badet öppnades då för allmänheten och drevs länge av Stockholms stad.

Under 1980-talet kom allt färre besökare sedan bostäderna i Gamla stan hade moderniserats efter hand. Staden hade då planer på att lägga ned badet. Föreningen bildades 1990 och kallade sig Föreningen De Glada Badarna. Denna förening drev badet på kvällstid och under veckoslut. Senare ändrades namnet till Ideella föreningen Storkyrkobadarna.

Källa: Storkyrkobadet