Lidande hund togs inte till veterinären

Hunden togs inte till veterinär, trots att den plågades av ledproblem och hade mycket svårt att röra sig. Nu åtalas en Gröndalsbo och ytterligare en ägare för djurplågeri.

Åklagaren yrkar på att mannen från Gröndal och en kvinna, som haft delad vårdnad om hunden, ska dömas för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen. De har enligt åklagaren inte gett hunden nödvändig vård, trots att det var uppenbart att den mådde dåligt.

Det var ett vittne som slog larm efter att ofta ha sett husse och hunden i Liljeholmen. Anmälaren, som själv är van vid hundar, reagerade på att hunden verkade ha ont i höfterna och att den hade svårt att både gå och att lägga sig ned. Vittnet ska även ha sett hur ägaren vid ett tillfälle låtit sin hund sitta ute i 15 minusgrader i tre timmar. Hunden ska då ha saknat täcke och skakat av köld.

När poliserna träffade på den misstänkte såg de att hans hund hade stora svårigheter att röra sig. Den ”styltade” fram, haltade och krängde i höften.

Polisen drog snabbt slutsatsen att hunden, en tik, for illa och omhändertog den. En av veterinärerna konstaterade att hunden hade ont i alla ben och att hon lidit i minst ett år. Länsstyrelsen beslutade kort därefter att hunden var i så dåligt skick att den måste avlivas.

Gröndalsbon har förnekat brott. I förhör har han sagt att den andra ägaren tagit hunden till veterinär bara några månader tidigare för en abort. Veterinären ska då ha noterat att hunden var ostadig i bakdelen, men koncentrerat sig på att hitta eventuella komplikationer efter operationen.

Gröndalsbon hävdar även att han själv tagit hunden till veterinär för stelhet dessförinnan, utan att något fel kunnat hittas.

Gröndalsbon anser inte att hunden behövde vård när den omhändertogs, även om han märkt att den fått vissa problem med höfterna. Även kvinnan nekar till brott.

– Som ägare är du skyldig att se till att djuret får den vård det behöver. Ofta har ägare i sådana här fall dålig ekonomi, men det är ingen förmildrande omständighet. Du måste ge ditt djur vård. Alternativet är att avliva det, säger Andreas Johansson, länsveterinär.

Fakta

1 500 djurskyddsanmälningar förra året

Under 2012 genomförde länsstyrelsen över 800 djurskyddskontroller och tog emot 1 500 djurskyddsanmälningar. Det ledde till 300 ärenden där djur omhändertogs. Kontroller till följd av anmälningar om allvarlig vanvård prioriterades.

I Stockholms stad utfärdade länsstyrelsen 51 avlivningsbeslut som omfattade 60 katter, fem hundar, en tamråtta och fyra fåglar.

Källa: Länsstyrelsen Stockholms län