ANNONS

En av tio lider av nacksmärtor – men din mobil kan vara oskyldig

Användande av mobiltelefon kan leda till nackasmärtor, men forskarna är osäkra.
Var tionde person i Stockholm lider av nacksmärtor.
Var tionde person i Stockholms län lider av nacksmärtor och de som behöver söka vård blir allt fler. Tidigare målades mobiltelefonerna ut som boven i dramat, men nu är forskarna inte lika säkra längre, rapporterar SVT.
ANNONS

Kollar du ner i mobilen just i detta nu?

När du läst det här har du bara spenderat några minuter av de totalt fyra timmarna i snitt som vi dagligen böjer nacken över mobilskärmen och forskare har tidigare varnat för att användningen kan leda till kronisk värk i nacken.

Men enligt en ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, som SVT Stockholm tagit del av, så går orsakerna till nacksmärtor inte längre att tydligt koppla till användningen av skärmar.

Forskningsunderlaget skevt

I stället finns det bara en faktor som med säkerhet kan kopplas till risken att drabbas av nacksmärtor: Att man tidigare lidit av smärtor i nacken.

– I en vetenskaplig studie vill man hitta personer som inte använt mobiltelefoner eller har ont från början, men nu är det svårt att hitta oexponerade populationer, säger Mikael Forsman, professor i ergonomi till SVT.

Kort och gott, användandet av skärmar har troligtvis konsekvenser, men de går inte att bevisa eftersom forskningsunderlaget blir för vagt när alla använder mobilerna på liknande sätt.

Nacksmärtor målas upp som ett av våra största folkhälsoproblem och yrkesutövare inom smärtlindring ser en ökning av personer som söker hjälp för smärtorna.

Så oavsett om du börjar känna något nu, ta en liten paus från mobilens krävande nackvinkel och titta upp en stund.

ANNONS