Lidingö bike park har byggts upp igen

"Det finns olika leder så att man kan välja hur svårt det ska vara, ungefär som med slalombackar" säger John Helle (till höger). Här tillsammans med Elis Hamberg.
"Det finns olika leder så att man kan välja hur svårt det ska vara, ungefär som med slalombackar" säger John Helle (till höger). Här tillsammans med Elis Hamberg.
Bikepark.
Elis Hamberg visar ett hopp.
En gammal mötesplats för ungdomar har fått nytt liv igen. Nybyggda Lidingö bike Park ska vara ett ställe där ungdomar lär av och uppmuntrar varandra.

– En grävmaskin dumpade jorden här. Sedan har vi format den och vattnat, säger 17-årige John Helle, som står med en spade i handen vid Lidingö bike Park.

Han och Elis Hamberg, 15, har jobbat hårt för att bygga upp de olika lederna i parken, som är på olika svårighetsgrader för att även yngre barn och nybörjare ska känna sig välkomna. Det finns en stor gemenskap i sporten, säger Elis Hamberg.

– Alla känner alla. Det finns så mycket nya grejer att lära sig så man tröttnar aldrig. Och den är tillgänglig eftersom det går att bygga hopp var som helst.

För många år sedan upptäckte Hasse Hamberg, pappa till Elis, att det fanns ungdomar på Lidingö som tyckte om att göra trix med sina cyklar. Det ledde till att han tillsammans med andra intresserade började bygga en bike park vid Högsätra idrottsplats.

När ungdomsgänget växte upp dog intresset för parken ut. Efter att den under lång tid inte blivit underhållen ringde Lidingö stad upp och frågade om parken inte skulle försöka göras trevlig igen.

– Jo absolut, svarade jag. I samband med det startade vi upp en cykelklubb för de som tycker att mountainbike är kul, säger Hasse Hamberg.

Föreningen Lidingö cykelklubb har tillsammans med lokala företag och Lidingö stad nu byggt upp parken igen. På söndag klipps en symbolisk cykelslang av och Lidingö bike Park invigs formellt.

Hasse Hamberg hoppas att alla ungdomar ska känna sig välkomna.

– I dag är samhället så mycket uppbyggt på prestationer och A- och B-lag. Det här är ett ställe där alla är välkomna att vara sig själva utan krav på prestation. Här kan ungdomar i olika åldrar lära av och boosta varandra.

Lidingö bike park kommer att hållas öppen för spontanidrott under säsong. Så småningom planeras även bestämda öppna träningstillfällen.