ANNONS

Lidingö lärde Japan om digitalisering till vardags

Daniel Källenfors och Yoshitaka Shindo, tidigare inrikesminister i Japan.
Daniel Källenfors och Yoshitaka Shindo, tidigare inrikesminister i Japan.
Japan tar intryck av Lidingö.
I förra veckan kom en japansk delegation till stadshuset för att inspireras av hur Lidingö jobbar med digitalisering.
ANNONS

Förra året blev Lidingö utsedd till årets digitaliseringskommun.

Giraff och ögonscanner – två digitala toppar som gav Lidingö pris

Det har gett ringar på vattnet – ända till Japan.

I förra veckan kom en japansk delegation för att lära sig mer om hur man jobbar med digitalisering i samhället för att underlätta människors vardagsliv.

– Det är kul att få berätta om någonting man är stolt över. Jag tror vi har något viktigt och intressant att säga, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M), som var med och träffade delegationen som bland annat bestod av Japans ambassadör Hiroki Shigeyuki,  Yoshitaka Shindo, tidigare inrikesminister och nu ledamot i Japans parlament och flera personer från parlamentet, ekonomidepartementet och institutet för innovation.

Värnar personlig integritet

För Daniel Källenfors stod det klart att Sverige och Lidingö har kommit långt i digitaliseringen och hur den kan användas för att göra vardagslivet lite enklare. Ett exempel systemet med boendeparkering.

– De var väldigt intresserade av detaljer. Mötet hade karaktären av ett arbetsmöte, säger Daniel Källenfors.

Den svenska hanteringen av personuppgifter och hur myndigheter jobbar med öppna data är en av de områden där Sverige ligger långt framme.

ANNONS

– Den personliga integriteten är jätteviktig. Att inte ge avkall på den men samtidigt ge bra och enkel service till medborgarnaär något vi lägger mycket kraft på, säger Daniel Källenfors.

ANNONS