ANNONS

IFK Lidingö förlorar en halv miljon kronor under krisen

Markus Karlsson IFK Lidingö
Klubbchefen Markus Karlsson tror det blir tufft framöver, men är tacksam att en del av verksamheten kan fortsätta som vanligt.
Coronaviruset gör situationen tuff för flera idrottsföreningar. För IFK Lidingö fotboll innebär det ett inkomstbortfall på cirka en halv miljon.
– Det blir lite ekonomiskt tufft, säger klubbchefen.
ANNONS

Oklarheterna kring vad som är okej, och vad som inte är det, när det kommer till ungdomsidrott är många just nu. Folkhälsomyndigheten vill att barn ska fortsätta att röra på sig – men restriktionerna är många.

Coronaviruset gör situationen tuff för idrottsföreningarna. Därför delar Svenska spel, via initiativet Gräsroten, ut drygt 3,3 miljoner i förskott till totalt 384 föreningar i länet.

– Vi vet att många föreningar redan i normala fall vrider och vänder på varje krona, och under denna samhällskris blir den ekonomiska situationen ännu tuffare för Idrottssverige. Detta löser så klart inte alla problem, men vi hoppas att det hjälper en bit på vägen, säger Svenska spels vd Patrik Hofbauer. 

Patrik Hofbauer, vd Svenska Spel.

Patrik Hofbauer, vd Svenska spel. Foto: Svenska spel

Så mycket pengar får din förening 

Kartan visar alla 384 föreningar i Stockholms län som får del av Gräsrotens förskottsbetalning. 

Källa: Svenska spel. 

ANNONS

Ett bortfall på en halv miljon

För IFK Lidingö fotboll innebär den rådande pandemin att seniorlagen inte kan spela som vanligt och vissa begränsningar blir det även för barn- och ungdomsverksamheten.

– De får tack och lov träna fortfarande, vilket vi är glada för. Sen har vi behövt ställa in en del cuper där vi redan tagit in anmälningar. Det blir lite ekonomiskt tufft, säger klubbchef Markus Karlsson.

Markus Karlsson, klubbchef IFK Lidingö

FK Lidingö får ungefär 8 000 kronor i förskott av Gräsroten. ”Vi ser över det som går att söka för att få igen i alla fall någonting”, säger klubbchef Markus Karlsson. Foto: Arkivbild

Klubbchefen uppskattar att det blir ett inkomstbortfall på omkring 500 000 kronor fram till sommaren, som de budgeterat för.

– Det är lite tufft. Vi får försöka få in delar av det genom andra arrangemang framöver och kanske ta igen det nästa år.

Hur anser du att läget ser ut för klubben?

– Det hade varit kritiskt om ingenting hade fått fortsätta, för då hade hela halvåret varit inställt. Nu har vi bara pausat matcher, men det får vi leva med.

Upplever du att ungdomarna är oroliga på träningarna?

– De kanske pratar om det hemma och på skolan, men på träningarna märks det inte alls. Jag tror att de tycker det är skönt att röra på sig och inte tänka på det.

Störst summa till fotbollen

Fotbollsföreningarna får störst del av gräsrotsmiljonerna, följt av hockey- och handbollsklubbarna. Ungdomsfotbollen får totalt 1 927 910 kronor att fördela på 167 föreningar. 

Stockholms storklubbar, Hammarbys och Djurgårdens fotbollsföreningar, får tillsammans dela på drygt 630 000 kronor. Bajen får störst del av kakan, 342 638 kronor.

Topp tio: Så mycket pengar får ungdomsidrotten

Tabellen visar de tio klubbar i Stockholms län som får mest av Gräsrotens förskottsbetalning.

FöreningBidrag
Hammarby IF Fotbollsförening342 638
Djurgårdens IF Fotbollsförening290 614
AIK Fotbollsförening271 651
AIK Ishockeyförening235 922
Syrianska FC164 384
Södertälje SK144 234
Hammarby IF Bandyförening62 744
Assyriska FF58 277
IF Brommapojkarna45 628
Ängby FK42 137

Källa: Svenska spel. 

Kundernas favoritföreningar får stöd

Initiativet Gräsroten har under de senaste åren delat ut närmre 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. Hur pengarna fördelas är upp till Svenska spels kunder.

Vanligtvis brukar pengarna betalas ut i november, men för att hjälpa föreningar genom coronakrisen betalas årets pengar ut vid två tillfällen.

– Det här är en positiv nyhet. Många idrottsföreningar har tappat intäkter till följd av coronapandemin och ungdomsidrotten behöver allt stöd den kan få i detta läge, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.