ANNONS

Lidingö kommun får 12 miljoner till högre lärarlöner

Klirr i kassan för skolorna på Lidingö.
Klirr i kassan för skolorna på Lidingö.
Det är nu klart hur stor del av de tre miljarderna i Lärarlönelyftet som respektive kommun eller huvudman för en fristående skola kan få. För Lidingö kommun handlar det om 12 miljoner kronor som ska ge skickliga och erfarna lärare ett lönelyft på omkring 3 000 kronor i månaden.
ANNONS

I hela Sverige kommer ungefär 60 000 lärares löner att höjas efter regeringens lärarlönelyft. Daniel Larson, ordförande för Socialdemokraterna Lidingö, välkomnar beskedet.

– Det är ett välbehövligt klirr i kassan. Lärarlönerna är en fråga som samtliga partier ser att vi behöver justera för att vara en konkurrenskraftig arbetsgivare jämfört med andra närliggande kommuner. Vi kommer att bevaka att detta tillskott används till det som är avsikten, säger Daniel Larson.

Vad är avsikten att använda dessa pengar till?

– Tanken är att de här pengarna ska användas till att göra läraryrket attraktivt. Då tror jag inte bara att det handlar om läraryrkets status, utan att faktiskt organisera skolan på ett sådant sätt att det blir rimligt att utföra arbetet och att förutsättningarna finns för detta, säger Daniel Larson och ger ett exempel:

– Vi har till exempel ett förslag på att kunna avlasta lärarna med administrativ personal som kan hjälpa till med pappersarbete och annat som normalt tar väldigt mycket tid för lärarna i dag.

Daniel Larson säger att han annars tycker att läraryrket står sig starkt i Lidingö kommun och att personalen runtom på skolorna verkar trivas och uppskatta sitt arbete.

– De lärare och rektorer som jag känner uttrycker att de trivs och tycker att det är ett riktigt uppskattat jobb. Jobbet i sig är tufft, jobbigt och påfrestande. Det är en jobbig miljö att jobba med människor är tufft. Men jag tror samtidigt att alla förstår hur oerhört viktig lärarnas insats är. Det är inte ett ifrågasatt yrke och det finns nog ingen som ifrågasätter hur viktigt det är att ha en välfungerande skola, säger Daniel Larson.

TEXT: ROBIN SÖDERLUND

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.