ANNONS

Lidingö – en lycklig superkommun

Danderyd, traditioner, kärlek, vigsel, bröllop
Personer som är gifta är generellt lyckligare än singlar.
Lidingöborna är lite lyckligare än folk i allmänhet, visar en ny undersökning.
Dessutom är Lidingö en av landets superkommuner, enligt tidningen Dagens samhälle.
ANNONS

Oavsett om du är född på ön eller inflyttad – i genomsnitt är du lite lyckligare än andra svenskar. Är du dessutom gift, högutbildad och har barn? Grattis, då höjs lyckan ytterligare några snäpp.

– Generellt handlar det om vilken kommunal service och vilken service man har från landstinget och om man kan lita på sina grannar och andra människor i kommunen, säger Jonna Rickardson, doktorand i nationalekonomi på Internationella Handelshögskolan som gjort undersökningen.

Hälsa och inkomst spelar roll

Med hjälp av data från SOM-institutet har hon kartlagt hur nöjda människor är med sina liv runt om i Sveriges kommuner. Lidingö hamnar på plats 13 av landets 290 kommuner, tillsammans med Skinnskatteberg och Askersund. I Stockholmsområdet är det bara Danderydsborna som är lyckligare, som ligger på elfte plats i lyckolistan.

Men viktigare än var man bor är individuella faktorer, som hälsa, ekonomi och familj.

– Hälsa är en jättestark faktor. Inkomsten är inte en lika stark faktor för hur nöjd man är med livet, men det är absolut relaterat, säger Jonna Rickardsson.

Allra nöjdast med livet är de som bor på Öckerö.

Många företagare drar upp – få som jobbar drar ner

Dessutom rankas Lidingö som en av landets superkommuner, av tidningen Dagens samhälle. Lidingö hamnar på elfte plats i kategorin storstadskommuner.

Tidningen har bland annat tittat några år bakåt i tiden, på hur många som lämnar grundskolan med gymnasiebehörighet, kommunens ekonomi och kultursatsningar. Dessutom har tidningen blickat framåt på bland annat utbildningsnivå, kommunikationer och företagsamhet.

Lidingö har en hög utbildningsnivå, hög soliditet och många företagare. Däremot dras Lidingös värde ner av små kultursatsningar och att en stor del av befolkningen inte försörjer sig själva. Omkring 20 procent av Lidingöborna är över 65 år.

ANNONS

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.