ANNONS

Lidingö är ett steg närmare ett tiggeriförbud

Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) är en av dem som vill se ett lokalt tiggeriförbud på ön.
Kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) är en av dem som vill se ett lokalt tiggeriförbud på ön.
Lidingö stad har skickat ut sitt förslag om tiggeriförbud på remiss. Nu har polismyndighetens rättsavdelning svarat – i stora drag ger man grönt ljus, men ett förtydligande gällande gatumusikanter krävs.
ANNONS

Det var i våras som kommunstyrelsen tog beslutet att man skulle föreslå ett tiggeriförbud. Förbudet är tänkt att gälla öns olika centrum.

Rent faktiskt skulle det handla om att staden i de lokala ordningsföreskrifterna skriver in ett förbud mot ”passiv penninginsamling”.

Förslaget har skickats ut på remiss både till butiksinnehavare och till polismyndigheten. Nu rapporterar Lidingö Nyheter att polisens rättsavdelning har svarat Lidingö stad.

Av svaret framgår att staden får godkänt på de regler man vill införa. Polisen tycker dock ett förtydligande måste till gällande en del – gatumusikanter. Man vill veta vad som gäller för en eventuell gatumusikant som efter genomförd konsert skickar runt en burk för insamling, skriver Lidingö Nyheter.

Rättsavdelningen menar att det behövs ett förtydligande i frågan såvida Lidingö inte har för avsikt att inför ett förbud mot gatumusikanter generellt.

I Stockholms stads ordningsföreskrifter står det bland annat: ”När insamlingen sker i samband med framförande av gatumusik krävs tillstånd endast om gatumusikanten eller medhjälpare har för avsikt att gå runt bland publiken och samla in pengar”.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.