Lidingö näst rikaste kommunen

Lidingö är den kommun i Sverige med näst högst andel rika.
Lidingö är den kommun i Sverige med näst högst andel rika.
Många är rika på Lidingö, brukar det heta. Och det stämmer faktiskt.
Lidingö är den kommun i Sverige där det bor näst högst andel rika i Sverige – bara Danderyd har en högre andel rika.

Det är Dagens samhälle som har gjort en sammanställning över andelen rika och fattiga i Sveriges kommuner. På Lidingö är 26 procent av befolkningen rika – enligt Dagens samhälle tjänar de dubbelt så mycket som medianlönen i Sverige.

Lidingö ger till fattigare kommuner

Mitt i har tidigare berättat om de rikaste kommunerna i Stockholm och på Mitt i Lidingös Facebooksida skriver en kvinna:

”Hur mycket betalar Lidingö kommun ut av sina skatteintäkter till kommuner med minus som tex Malmö mm mfl i Robin Hoodskatt/utjämningsbidrag så att ingen ska ha det bättre på Lidingö än någon annanstans i landet?”

I Sverige finns två system för att minska inkomstklyftorna mellan olika kommuner – kostnadsutjämning och inkomstutjämning.

Hög skattekraft på Lidingö

Eftersom Lidingö är en kommun med många höginkomsttagare har kommunen också en hög skattekraft. Alla kommuner som har en skattekraft över 115 procent av snittet i Sverige ingår i inkomstutjämningen. Lidingö får in skattepengar som motsvarar 151 procent av snittet – och får därför ge en del av överskottet till kommuner som inte får in lika mycket skatt.

– Man betalar 85 procent av överskottet och får alltså behålla 15 procent. Det är en ständig tvist om det är för lite eller för mycket, säger Anders Folkesson, ekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Blir inte lottlös

Men Lidingö går inte helt lottlös – Lidingö får också pengar enligt kostnadsutjämningssystemet.

– Den utgår från vilket behov man har i de olika kommunerna, framför allt vilken demografi man har, om det är många äldre eller glesbefolkat till exempel, säger Anders Fokesson.

För Lidingö, som både har en hög andel äldre i befolkningen och många barn i förskolan och grundskolan, handlar det om 5 000 kronor per person.

– Lidingö har ett stort strukturellt behov, säger Anders Folkesson.

Kompenseras inte för nyanlända

Kostnadsutjämningen är omdiskuterad, enligt Anders Folkesson.

– Om man tittar på inkomstutjämningen, där vet vi exakt vad alla tjänar, medan kostnadsutjämningen är betydligt svårare. Där får man ju titta på hur mycket större behov den ena kommunen har jämfört med den andra.

– Kostnadsutjämningen kompenserar inte nyanlända särskilt mycket. En 15-årig nyanländ bedöms ha samma behov som en 15-åring som är född i Sverige, trots att den nyanlända inte kan språket och kanske bär på trauman. De kommuner som har tagit emot många kan vi tycka är underkompenserade, säger Anders Folkesson.

 

LÄS MER:

Fakta

Rika och fattiga

Rika: 26 procent

Fattiga: 8 procent

Medelklass: 67 procent

De som räknas som rika tjänar minst 200 procent av medianlönen i Sverige, medan fattiga tjänar max 60 procent av medianlönen. Övriga räknas som medelklass.

Rikast: Danderyd (36 procent rika)

Fattigast: Södertälje (18,7 procent fattiga)

Källa: Dagens samhälle