Lidingö samarbetar med Missing people

Lidingö blir första kommun i landet att samarbeta med den ideella organisationen Missing people.

– Vi vill stå väl rustade om akuta händelser inträffar, säger kommunens säkerhetschef.

Lokaltidningen Mitt i berättade redan i slutet av juni i år om att Lidingö hade kontaktat organisationen Missing people för att inleda ett samarbete. Nu verkar projektet också bli av.

Idén med samarbetet väcktes i slutet av förra året då Missing people kopplades in efter att en man hade polisanmälts som försvunnen på Lidingö. Skallgången genomfördes snabbt och mannen påträffades, men han var redan död.

– Väldigt tragisk utgång, men det sätt som Missing people genomförde sin skallgång på imponerade på oss. Vi hade sedan ett väldigt givande möte på försommaren och ska snart träffas igen för att fortsätta samarbetet, säger Jesper Arkinger, säkerhetschef vid Lidingö stad.

Jesper Arkinger säger att tillsammans med Missing people kan kommunen förbättra sin förmåga att snabbt engagera många människor i sökandet efter försvunna personer. Lidingö stad och Missing people kan använda sina resurser mer effektivt.

– Självfallet kommer närpolisen, den lokala räddningstjänsten och bevakningsföretag att delta i samarbetet, säger Jesper Arkinger.

Peder Schillerström, ordförande i Missing peoples riksorganisation, bekräftar att Lidingö stad är först i landet med detta projekt.

– Det är väldigt glädjande och givande att staden vill samarbeta med oss. Vi hoppas ju att flera andra städer och kommuner gör som Lidingö, säger Peder Schillerström.

Tanja Sima är operativ chef i ledningen för Missing ­people i Stockholms län, en avdelning av organisationen som startades kring årsskiftet. Drygt 4 000 personer finns med i skallgångsregistret i länet.

– Det betyder oerhört mycket att snabbt komma i kontakt med frivilliga grupper i Lidingö när insatser behövs, säger Tanja Sima.

Parallellt med samarbetet kan Lidingö stad också starta en frivillig resursgrupp, som kan ställa upp vid olika akuta behov.

– Vi hade tänkt oss ett par hundra frivilliga personer som snabbt kan göra insatser i kommunen, kanske tillsammans med Missing ­people, säger Jesper Arkinger.

Fakta

16 skallgångar sedan oktober

Sedan oktober förra året har Missing people kontaktats i 24 fall av försvunna personer i länet. 16 av fallen ledde till skallgång.

För att gå med i Missing peoples skallgångsregister går man in på deras webbplats och anmäler sig. Sedan får man via sms uppgift om tid och plats där skallgång planeras.