Effektiviseringar präglade ­Lidingö stads budget 2023.

– Vi har en extremt osäker framtid och ser redan nu att skatteintäkterna minskar, sa kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) när budgeten presenterades i november 2022.

Totalt tre miljarder fördelades. Majoriteten satsade på en investeringsreserv för oförutsedda händelser på 90 miljoner kronor, men spargrisen växte rejält mycket mer än så.

Årsredovisningen för 2023 visar ett plusresultat på 213,9 miljoner kronor.

– Svensk ekonomi gick bättre än väntat. Lidingö fick därmed större skatteintäkter än SKR:s prognos som vi har som grund för budgetarbetet. Och det som blivit kvar nu är Lidingöbornas pengar som blir överskott. Det använder vi till att inte ta upp nya lån i Lidingö stad, säger Daniel Källenfors.

”Kan bli sämre”

Lidingöbron och den nya simhallen i Dalénum är exempel på stora utgifter staden ser ut att slippa ta lån för. Det innebär att Lidingöborna inte behöver dras med räntekostnader, säger Källenfors.

Finns det andra planer för pengarna än att slippa lån?

– Nej, det här en trygghet för Lidingöborna i framtida generationer. Det kan mycket väl bli så att intäkterna blir betydligt sämre ett annat år.

Effektiviseringar på en procent genomfördes i alla nämnder 2023 och flera av stadens verksamheter har haft ett tajt år. Fritidsgårdar har dragit ner på sina öppettider och barngrupperna på öns fritidshem har blivit större.

– Vi försökte lägga en korrekt budget. Den här gången hade vi tur och fick större intäkter än väntat. Sedan måste kommunen precis som företag alltid bli lite mer effektiva.

Oppositionsrådet Daniel Larson (S) menar att det inte är första gången staden går rejält mycket plus.

– Det rimmar illa med de hårda besparingskraven. Det är överskott i några av nämnderna där personalen går på knäna. Exempelvis inom äldreomsorgen är det fortfarande stressigt och tungt, säger Daniel Larson som dock menar att han kan förstå att planeringen varit tuff.

Utöver inflationen och ränteläget har också höga pensionskostnader kopplade till ett avtal gjort att prognoserna varit mindre förutsägbara.

– Det är klokt att investeringar sker utan lån. Men till 2025 vill man sänka skatten, och det är något annat.