Lidingö stad hedrar Wallenberg

Raoul Wallenberg.
Raoul Wallenberg.
Den 27 januari är det Förintelsens minnesdag. Något som Lidingö stad uppmärksammar genom att hedra minnet av Raoul Wallenberg.

Klockan 17.00 avgår ett fackeltåg som från stadshustrappan till monumentet Raoul Wallenbergs gärning, där kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman kommer att hålla tal.

Kvällen fortsätter därefter med att Lidingö stads Raoul Wallenbergpris delas ut i stadshusets entréhall.

I år går priset till två mottagare: till Högsätra skola samt ungdomarna på fritidsgårdarna Zenit och Allhuset.

Högsätra skola tilldelas priset efter att eleverna tillverkat armband som de säljer till förmån för UNHCR, FN:s organ för flyktingar. Juryn anser att arbetet ”präglas av egen drivkraft, ett samhällsengagemang och en vilja att bidra på lokal och global nivå i en tid när många människor är på flykt i världen.”

Ungdomarna på fritidsgårdarna Zenit och Allhuset tilldelas priset för att under tre års tid ha drivit loppmarknader där de sålt saker till förmån för Musikhjälpen. Enligt juryn är det ett arbete helt i Raoul Wallenbergs anda då ”det hjälpt till att skapa förståelse och möten mellan olika ungdomsgrupper för att tillsammans hjälpa människor i nöd.”

Minnet av Förintelsen minnesdag fortsätter med konstnären Kristoffer Jeglinskis utställning ”Tre år gammal fick min syster köra u-båt”. Därefter visas teaterföreställningen ”Raoul Wallenberg – även du kan göra skillnad”.

Raoul Wallenbergdagen instiftades av Lidingö stad 2002 och har sedan dess genomförts på Förintelsens minnesdag den 27 januari.