I kväll är det dags: Lidingö bjuder inte Sundsvall på enkel match

Lidingövallen, Lukas Kukavica, spelare i U19 Lidingö IFK Lidingö FK
Lukas Kukavica ser fram mot matchen. Han är just nu ungdomsledare på IFK Lidingö FK:s fotbollsakademi för sommarlovslediga barn.
Nästa onsdag möter spelarna i IFK Lidingö FK sitt tuffaste motstånd på mycket länge. Då möter öns division två klubb allsvenska GIF Sundsvall i Svenska cupen.
Men Lidingö tänker inte bjuda gästerna på en lätt match.
– Men en skadefri trupp har vi chans till ett bra resultat, säger klubbchef Markus Karlsson.

21 augusti blir det stormatch på Lidingövallen. Då tar Lidingö emot allsvenska GIF Sundsvall i andra omgången av Svenska cupen då Lidingö A-lag herr spelar mot Sundsvalls herrar. Motståndaren lottades fram tidigare i somras.

Klubbchefen Markus Karlsson är både ödmjuk och kaxig inför utmaningen.

– Det betyder mycket. Det är det högst placerade motstånd vi har mött. Att vi är uppe och nosar på eliten ären morot för alla spelare och föreningen, säger han.

Liten skillnad

Lidingö spelar i division två och GIF Sundsvall i allsvenskan – alltså tre divisioner högre upp. Men att bjuda på någon promenadseger är inte aktuellt.

– Men en skadefri trupp har vi chans att gör ett bra resultat – så liten är skillnaden. Vi skulle inte vinna tio matcher mot dem men en kan vi ta, säger Markus Karlsson.

Han tror kanske inte heller att GIF Sundsvall sätter in sina allra bästa spelare i den här matchen.

Tror på stor publik

En som också tror på vinst är Lukas Kukavica, 17 år. Han spelar i Lidingös U19-lag och drömmer om en framtid som proffs.

– Jag ska gå på matchen med mina kompisar. Det kan nog bli publikrekord, säger han.

Publikrekord tror dock inte Markus Karlsson. Han gissar på en publik någonstans mellan 500 och 1000 personer beroende på vädret.

– Sundsvall kanske inte lockar så många här i Stockholm. Det hade varit en annan sak om det hade varit AIK eller Djurgården, säger han.

Kaffe och grillat

Men klubben kommer ändå att bjuda på en festlig matchdag. Det kommer att finnas grill, korv, glass och kaffe. Alla anställda på kansliet och dessutom frivilliga funktionärer ur föreningen kommer att jobba under kvällen för ett smidigt arrangemang.

Matchen spelas på Lidingövallen 21 augusti 18.30. Entré: 50 kronor. Ungdomar under 16 och ledare i föreningen går in gratis.

Fakta

 Kan nå Europaspel

Vinner IFK Lidingö mot GIF Sundsvall väntar gruppspel mot andra lag som tog sig vidare från den andra omgången av Svenska cupen.

Det krävs seger i gruppspelet för att nå kvartsfinal.

Gruppspel, kvartsfinal, semifinal och final spelas 2020.

Slutsegraren i Svenska cupen får spela Europa League.

Källa: Svenska fotbollsförbundet